Putin ime svog zakletog protivnika nije izgovorio 20 godina

Svet 03. Sep. 202021:05
Share:
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK, Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin u javnosti nije izgovorio ime najvećeg opozicionog lidera čitavih 20 godina. Zašto? Zato što je Aleksej Navaljni potpuno van domašaja kontrole Kremlja.

Propagandni film objavljen na internetu pred predsedničke izbore u Rusiji 2018. godine rugao se Navaljnom, lideru ruske opozicije koji sada u komi leži u nemačkoj bolnici posle trovanja čajem. U filmu je Navaljni bio prikazan kao reinkarnacija Adolfa Hitlera.

Bivši premijer Rusije koji je bio meta Navaljnovog najžešćeg otkrivanja korupcije nazvao je Navaljnog “političkim prevarantom”.

Za predsednika Putina je ovaj opozicioni lider nešto poput Lorda Voldemora, neprijatelj iz noćne more čije se ime ne izgovara, piše Njujork tajms.

Pročitaj i:

Za više od 20 godina na vlasti, Putin nikada nije u javnosti preko usana prevalio ime svog najistaknutijeg protivnika, sudeći prema arhivi predsednikovih govora i intervjua dostupnoj na sajtu Kremlja. Kada je na jednom privatnom događaju izgovorio njegovo ime 2013. godine, to je postala naslovna strana svih medija u zemlji.

Iako se Navaljni posredno pominjao i dosad, tek pre nekoliko dana je Kremlj odlučio da upotrebi njegovo ime kada se o njemu govori i konačno prizna i formalno da najžešći Putinov oponent postoji.

Nekadašnji scenarista državne televizije Dmitrij Belusov koji sada traži politički azil u Holandiji za Njujork tajms je rekao da u Kremlju zaista postoji određeni tabu u vezi sa imenima protivnika vlasti.

On je ispričao i da je meta medijske odmazde koju je vodila državna televizija bio i nekadašnji gradonačelnik Moskve, oligarh Mihail Kodorkovski, ali da su najbrutalniji napadi bili usmereni upravo na Navaljnog.

“Oni zaista mrze Navaljnog zato što je ono što on radi potpuno van njihove kontrole”, rekao je Belusov. “Kremlj se bori protiv svega što ne može da kontroliše, protiv svakog mišljenja koje nije pod njihovom kontrolom. To je njihova strategija.”

Kremlj je besan i na bezbednosne službe, otkrio je Belusov; one već godinama love Navaljnog, a ipak nisu uspele da ikad iskopaju o njemu nešto dovoljno kompromitujuće.

To što Navaljni sada leži u komi u Nemačkoj ne znači da je borba prestala, naprotiv. Jevgenij Prigožin, biznismen koji nosi nadimak “Putinov kuvar” i koji je i sam bio meta antikorupcijske kampanje koju je Navaljni vodio, prole nedelje je rekao da je otkupio deo dugova Alekseja Navaljnog i da će obaviti naplatu ako ovaj preživi trovanje.

Šta je novičok?

Iako ime “novičok” sugeriše da je reč o nečemu novom, taj otrov nije toliko nov. Sovjetski hemičari razvili su ga još tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Zapravo je to čitav niz nervnih otrova koji su objedinjeni pod imenom novičok. Svi oni imaju organofosforno jezgro, slično kao i mnogi insekticidi, odnosno sredstva za ubijanje insekata.

Novičok-5 i novičok-7 važe za otrove koji su osam puta toksičniji od vojnog otrova VX – jednog od najopasnijih otrovnih gasova na svetu. U široko raširenoj porodici novičok postoji više od stotinu varijanti.

“Naravno, ako duša druga Navaljnog ode bogu, ne nameravam da ga gonim u ovom svetu”, dodao je Prigožin.

Navaljni, čak i u komi, žulja Kremlj. Kada je Nemačka prvo saopštila da je velika verovatnoća da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom, sličnim onom kojim su otrovani bivši sovjetski špijun Skripalj i njegova ćerka u Britaniji 2018. godine, Putinov portparol Dmitrij Peskov je optužbe o umešanosti Kremlja u trovanje odbacio kao praznu priču i da Rusija ne nalazi opravdani rzalog da pokrene istragu o onome što se dogodilo “pacijentu”.

“Pacijent” je još jedno ime Kremlja za Navaljnog posle “gospodina”, “osobe koju ste pomenuli”, “optuženog” i drugih varijacija koje se koriste da bi se izbeglo korišćenje imena Navaljni.

Komentari

Your comment