Putin i Si Điping pozvali učesnike samita G20 na međusobno priznavanje vakcina

Svet 30. okt. 202119:13
Podeli:
Si Đinping i Vladimir Putin
Si Đinping i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin danas su se na samitu G20 založili za medjusobno priznavanje dostupnih vakcina protiv kovida-19, posebno izmedju zemalja članica grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, uključujući Kinu i Rusiju.

Pročitajte još:

Kineski i ruski predsednik su se učesnicima samita u Rimu obratili putem video veze.

Putin je rekao da uprkos odluci G20 pristup vakcinama i drugim važnim resursima i dalje ne mogu da dobiju sve zemlje kojima je to potrebno.

„Mislim da se to dešava, izmedju ostalog, zbog nelojalne konkurencije, protekcionizma, nespremnosti niza zemalja, uključujući i zemlje G20, da medjusobno priznaju vakcine i sertifikate o vakcinaciji“, ocenio je on.

Istakao je da je Rusija „bila prva zemlja na svetu koja je licencirala vakcinu protiv kovid-19, Sputnjik V“, koja je već odobrena u 70 zemalja, i „ima visok stepen bezbednosti i efikasnosti“, rekao je on.

Predsednik Si je iz Pekinga takodje pozvao na „uzajamno priznavanje vakcina“, prenela je kineska državna televizija CCTV.

Kineske vakcine Sinopharm i Sinovac koriste se u 37 zemalja i teritorija, uključujući nekoliko zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, prema podacima AFP-a.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je početkom juna hitno odobrila Sinofarm, ali ni SAD ni Evropska agencija za lekove nisu odobrile kineske vakcine, a ni ruske.

U Rusiji i Kini nije odobrena nijedna strana vakcina.

BONUS VIDEO: Prodaja Aljaske – ruska greška i posao veka za Amerikance

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar