Putin i Bajden: Produženje Sporazuma o ofanzivnom oružju

Svet 26. jan. 202120:16
Podeli:
Foto: EPA/JIM LO SCALZO, EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su telefonom, a tokom razgovora potvrđeno je da će se Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju produžiti, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je čestitao Bajdenu na početku rada na mestu predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Ruski lider je u razgovoru sa svojim američkim kolegom istakao da bi „normalizacija odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država odgovarala interesima obeju zemalja i, s obzirom na njihovu posebnu odgovornost za održavanje bezbednosti i stabilnosti u svetu, celokupnoj međunarodnoj zajednici“, navodi se u saopštenju.

„Predsednici su izrazili zadovoljstvo povodom današnje razmene diplomatskih nota o postizanju dogovora o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju. Narednih dana strane će završiti sve neophodne procedure kako bi se obezbedilo dalje funkcionisanje ovog važnog međunarodnog pravnog mehanizma za međusobno ograničavanje nuklearnih raketnih arsenala“, ističe se u saopštenju.

Predsednici su razgovarali i o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima, a razmotrene su mogućnosti saradnje u borbi protiv pandemije virusa korona, kao i u drugim oblastima, uključujući trgovinsku i ekonomsku.

U saopštenju Kremlja se dodaje da je dotaknuto i jednostrano istupanje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, problem očuvanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, rešavanje unutrašnje ukrajinske krize, kao i ruska inicijativa za održavanje samita stalnih članice Saveta bezbednosti UN.

Dvojica lidera dogovorila su se i da će nastaviti kontakte.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar