„Poruka za novo doba“: Rusija čeka Putinov govor budućnosti

Svet 07. apr. 202113:46 > 13:48
Podeli:
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Ruski predsednik Vladimir Putin priprema se za glavno obraćanje u kojem će govoriti o "novoj eri" i izneće drugačiju verziju budućnosti svoje zemlje kako polako dolazi do okončanja pandemije koronavirusa, prenosi RT.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsedavajući ruskog Senata Valetina Matvijenko rekla je novinarima u utorak da će u govoru biti izloženi svi odgovori na brojne izazove sa kojima se svet suočava.

„Ovo će biti poruka za novo doba“, rekla je. „Ali u isto vreme, kao i uvek, biće rešavani trenutni prolemi, definisani fokusi i data direktna upustva“.

Matvijanko je dodala da će „u trenutnom teškom okruženju sa kojima se svet suočava, a koji ima mnogo prepraka za zemlje, uključujući i Rusiju, ovo obraćanje postati najvažniji politički i javni događaj“.

Putin bi 21. aprila trebao da razgovara sa nacionalnim parlamentom, koji obuhvata i Senat i njegov donji dom, Državnu dumu, portparol Kremlj Dmitrij Peskov, otkrio je u ponedeljak da će godišnja poruka biti dostavljena lično, usred opuštanja pravila socijlanog distanciranja.

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

„Ostali detalji se razrađuju“, rekao je on.

Na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u januaru, Putin je upozorio da pandemija koronavirusa tera zemlje da se zadužuju iznad svojih mogućnosti i podstiče nejednakost.

Povećavanje tereta duga, rekao je, bio je zastarele način podsticanja rasta.

„Ako se pre 20 ili 30 godina problem mogao rešiti podsticanjem makroekonomske politike, danas su ovi mehanizmi dostigli svoje granice“, rekao je predsednik Rusije.

„Tokom poslednjih 30 godina, stvarni prihodi ljudi koji žive u većini razvijenih zemalja stagnirali su, dok su troškovi obrazovanja i zdravstvenih usluga porasli. Milioni ljudi, čak i u bogatim zemljama, više ne vide perspektivu u povećavanja svojih prihoda“, dodao je Putin.

Rusija je takođe ušla u izbornu godinu, anketom zakazanom za ili pre 19. septembra za izbor članova Državne dume. Iako je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija 2016. godine, preuzela 54 odsto glasova, garantujući joj većinu od više od 100 mesta, ovo glasanje će se održati usled globalnog ekonomskog preokreta i pandemije koja je zabeležila seizmičke političke promene u drugim delovima sveta.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar