Pušenje marihuane dodatno komplikuje infekciju koronom

Svet 11. apr. 202023:00 > 23:27
Podeli:
Foto:EPA/DANIEL KARMANN FILE

Stručnjaci upozoravaju pušače da čak i povremeni udisaji dima oštećuju respiratorni sistem, što može pogoršati simptome povezane sa novim koronavirusom.

„Budući da napada pluća, koronavirus koji izaziva kovid-19 mogao bi da bude posebno ozbiljna pretnja onima koji puše duvan ili marihuanu“, kaže američki Nacionalni institut za zloupotrebu droga u nedavnoj najavi.

A taj savet mogao bi pogoditi više od 43 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina koji su prijavili pušenje kanabisa u prošloj godini, pokazalo je nacionalno istraživanje o upotrebi droga iz 2018. godine.

Njujork post je nedavno objavio da je pušenje trava takođe u porastu, jer su ilegalni trgovci kanabisom u Njujorku uvideli brži rast prodaje od 50 odsto tokom svetske zdravstvene krize.

„Ono što se događa sa vašim disajnim putevima kada pušite kanabis jeste izazivanje određeneg stepena upale, vrlo slično bronhitisu, sličano vrsti upale koju pušenje cigareta može da izazove“, rekao je za CNN pulmolog Dr. Albert Riko, glavni lekar Američkog udruženja za plućne bolesti.

„Ako imate neku upalu disajnih puteva i preko nje dobijate infekciju. Da, veća je šansa da dobijete dodatne komplikacije. Vaše telo je bilo primorano da se bori sa stranim česticama i pre nego što uopšte mora da se bori protiv infekcije. “

Dr. Mičel Glas, pulmolog i portparol Američke asocijacije za pluća, dodaje da kanabis, koji često izaziva suv kašalj, takođe može komplikovati dijagnostički proces.

„Kovid-19 je plućna bolest. Ne želite da učinite ništa što će ometati zdravstvene radnike da daju brzu i tačnu procenu onoga što vam se događa“.

Svakodnevno ili „hronično“ pušenje kanabisa može uzrokovati nešto „što liči na hronični bronhitis, što je naravno jedan od termina koji koristimo za hroničnu opstruktivnu bolest pluća “, kaže Glas.

Oni sa HOBP ili bilo kojom drugom respiratornom bolešću, uključujući bolest pluća ili astmu, izloženi su velikom riziku da dobiju teške komplikacije zbog koronavirusa, što može da rezultira potrebom da respirator diše za vas.

I dok pušenje marihuane može izgledati bezopasno u poređenju sa cigaretama, Glas ističe neke jedinstvene karakteristike kanabisa koje se razlikuju od duvana.

„Marihuana gori na mnogo, mnogo nižoj temperaturi od cigareta koje se proizvode u komercijalnoj proizvodnji. Zbog toga, osoba udiše i određenu količinu materijala koji nije sagoreo, što može da iritira pluća na način sličan uobičajenim alergenima, kao što su ambrozija, breza i polen hrasta „, objasnio je.

Glas takođe navodi da razume potrebu za smanjenjem anksioznosti tokom virusne pandemije – ali i da nijedan lekar neće savetovati pacijentu da koristi kanabis.

 

Izvor: Njujork post