Pupovac: Rasistički rečnik Milanovića prema Srbiji i BiH

Svet 29. mar. 202122:40
Podeli:
Milorad Pupovac Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je danas, komentarišući spor sa predsednikom Zoranom Milanovićem, da se ne može govoriti o uobičajenoj političkoj raspravi jer, kako je naveo, jezik koji koristi Milanović onemogućava bilo kakvu vrstu rasprave i ocenio da se u njegovom rečniku može osetiti "govor kulturnog rasizma" u komunikaciji prema BiH i Srbiji.

Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom parlamentu, u intervjuu za Radio Sarajevo uporedio je jezik Milanovića sa jezikom koji koriste, kako je naveo, različite nedemokratske figure, poput Donalda Trampa u Americi i Žaira Bolsonara u Brazilu.

„Bilo zato što je psovački, bilo zato što je klevetnički ili zato što sve što vi kažete on izvrne…To je jezik koji smo videli kod različitih nedemokratskih figura poput Donalda Trampa u Americi, poput Žaira Bolsonara u Brazilu, ili u nekim ranijim istorijskim razdobljima, pre stotinak godina, u tragičnim razdobljima Evrope“, rekao je Pupovac.

Pupovac je optužio Milanovića da omalovažava gotovo svakoga s kim se ne slaže, „od žena, predstavnika manjina, predstavnika gej populacije, predstavnika akademske zajednice, do susednih naroda i država“.

„Ono što me posebno zabrinjava jest svojevrsni govor kulturalnog rasizma koji se u njegovom rečniku može osetiti. I kada je posredi komunikacija prema Bosni i Hercegovini i kada je posredi komunikacija prema Republici Srbiji. To je vrlo, vrlo opasno“, rekao je Pupovac povodom kritika koje je Milanović u više navrata iznosio na račun BiH.

Milorad Pupovac i Zoran Milanović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/EPA-EFE/ANTONIO BAT

On je naglasio da narodi i države na Balkanu još nisu zalečili posledice ratnih strahota, koje su prošli tokom međusobnih ratnih sukoba.

„Korišćenje te vrste retorike, produbljivanje u javnosti od strane najviših predstavnika države, govora, retorike kulturalnog rasizma prema narodima koji su istocno od Hrvatske i u tom smislu verski, kulturološki i delomicno kulturološki različiti od hrvatskog naroda ili hrvatske države, čin je verbalnog vređanja i verbalnog ponižavanja“, rekao je Pupovac,

Kako je dodao, Milanović je odlučio da sam krene u tumačenje Ustava, bez konsultovanja Ustavnoga suda.

„Sam je odlucio da krene u obračun sa svima koji drugačije misle. Sa svima koji se s njim ne slažu. I to na najgrublji mogući način, u kojem niko zapravo ne može ostati neuprljan“, smatra Pupovac

A, kako je dodao, siguran je i da to ne može biti dobro ni za samog predsednika.

„Jer to ako se nastavi ovako neće odjekivati samo unutar Hrvatske i preko granica susednih država koje se u njegovim govorima spominju pogrdnim i neretko rasističkim rečnikom, to će se sasvim sigurno preneti na širi prostor i na šire granice“, zaključio je Pupovac.

Spor između MIlanovića i Pupovca izbio je oko izbora u Saboru Zlate Ðuređević za predsednicu Ustavnog suda, na predlog predsednika Hrvatske.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar