Pupovac: Prete mi fašisti koji su sad s Milanovićem

Svet 30. mar. 202110:37 > 10:56
Podeli:
Milorad Pupovac Foto:BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac u emisiji HRT-a "U mreži Prvog" komentarisao je prozivke između njega i predsednika Zorana Milanovića.

PROČITAJTE JOŠ:

Pupovac je kazao da nije imao o čemu da obmane javnost, kao što je to utvrdio predsednik Milanović, kada je pokazao SMS poruke koje mu je predsednik slao, pa kazao da je pokazao najrelevantnije poruke, a rado će i ostale ljude kojima je predsednik slao poruke zamoliti da ih objave.

„Ali, mislim da je dosta sramoćenja“, dodao je.

„Predsednik polazi od pretpostavke da je svako ko slobodno glasa i glasa protiv njegovog stava lopov, ali ja znam zašto sam to napravio, i da je imao strpljenja da razgovara sa svim akterima u procesu, možda je moglo biti kako je on predložio, ali njemu je bilo do kavge, a ne do rešenja. Treba se vratiti razgovoru. Ne želi samo on reformu pravosuđa, svi znamo u kojem je stanju i čije je nasleđe, kojih politika i ljudi“, kazao je Pupovac.

Naveo je da mu Milanović više ne šalje SMS poruke, ali da ih šalje preko medija.

SDP-ov Mišel Jakšić je kazao da je poznat stil predsednika Milanovića. Složio se s Pupovcem da je potrebno menjati pravosuđe, „dotakli smo dno dna, dublje ne možemo“, percepcija pravosuđa u javnosti je jako loša.

„Ustavni sud je donio odluku, predsednik je pozvao na raspisivanje javnog poziva i imaćemo raspravu o izboru predsednika Vrhovnog suda. Srž problema je da je pravosuđe u teškoj situaciji i treba ga vratiti na pravi put, da se vrati poverenje građana u pravosuđe“, kazao je Jakšić.

Smatra da je ovo prilika delu HDZ da se „reši nekih kadrova koji su iz prošlih vremena prilično kontaminirani“.

Na pitanje može li se ovo što Milanović piše pravdati stilom, HDZ-ov Damir Habijan je rekao da to ipak nije primereno i poručuje da je to neprihvatljivo, a reakcije iz HDZ-a bile su, kaže, u granicama normale.

‘Ovo je vrsta vulgarnosti, trampizma’

Pupovac je kazao da ne traži izvinjenje od Milanovića, traži samo odgovornost.

„Ovo je vrsta vulgarnosti, trampizma u hrvatskoj politici, to je razarajući jezik. Između lopovluka i toga, ja kažem – ne. Niti lopovluk niti vulgarizam. Predsednik mora biti čuvar institucija, čak i onda kada se sa time ne slaže. Treba am sistemski pristup, ne treba nam Čaruga reformator, treba nam čovek sa idejom, a ne sa grubim rečima. Agresivnost nije stil. Čoveka poštujem i pomogao sam mu da postane predsednik, a nakon toga doživljavam ponižavanja i poruke od najcrnjih fašista u Hrvatskoj koji bi me likvidirali, a koji su sad sa njim“, kazao je Pupovac.

Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

U emisiju se nije odazvao niko iz Kabineta predsednika, iako su pozvani. Na pitanje nije li problem što Milanoviću aplaudira krajnja desnica, Jakšić je kazao da svako ima svoje viđenje izbora jer niko ne zna ko je za koga glasao.

Kazao je i kako ne sumnja da će u Sabor doći predlog predsednika Milanovića za predsednika Vrhovnog suda i da će jedan od predloga dobiti saborsku većinu jer je svima cilj reforma pravosuđa.

„Treba videti koji su sistemski problemi, zašto dolazi do pucanja mera, zašto se događa da postoje begunci od hrvatskog pravosuđa“, kazao je Jakšić.

Habijan smatra da je fokus otišao na nešto drugo, jer je predsednik skrenuo temu sa onog bitnog. Postavlja se pitanje zašto se išlo u protivzakonitu proceduru, što je potvrdio i Ustavni sud.

‘Milanovićeva komunikacija sigurno je nanela štetu Đurđević’

Pupovac je kazao da po pitanju izbora predsednika Vrhovnog suda treba ohrabriti najbolje ljude da se jave na javni poziv.

„Komunikacija Milanovića sigurno je nanela štetu profesorki Zlati Đurđević, koja je čestita žena. Javni poziv je kompromitiran za visoke pravosudne institucije i moramo taj institut obnoviti. Želimo da imamo mogućnost izbora i da ljudi prestanu da se sklanjaju, i zato svi trebaju da pošalju poruku da se jave najbolji, pa neće biti problem u izboru“, kazao je Pupovac.

Jakšić je naglasio da je premijer Andrej Plenković brzo „reterirao“ od izjave da se može razmišljati i o opozivu Milanovića.

Habijan je kazao da prema članku 105 Ustava postoji takva mogućnost ako predsednik postupa suprotno Ustavu, no govorilo se o hipotetskoj mogućnosti.

Komentirao je i odgovor Milanovića Plenkoviću, među kojima je naveo i da se korupcija uvukla u sve delove društva, rekavši da je to samo nastavak sila Milanovića.

„Postoji teza da je izbor predsednika Vrhovnog suda lansirna rampa za pokušaj šire destabilizacije HDZ-a, ali bitno je da je vladajuća većina stabilna“, kazao je Habijan.

‘Nije korektno u istoj rečenici spojiti Mamića i Milanovića’

Pupovac je podsetio na zaključak Hrvatskog sabora kojim je izražena svest o potrebi reforme pravosuđa. Kazao je i da ga brine neka vrsta sinergije između toga kako predsednik govori i kako Zdravko Mamić govori.

„To ne zvuči dobro, naš interes nije da stvaramo atmosferu u kojoj je moguća devastacija ozbiljne rasprave o tome što je potrebno u pravosuđu. Vreme je da Sabor, Vlada i predsednik to uzmu u svoje ruke“, kazao je.

Jakšić je kazao da nije korektno u istoj rečenici spojiti Zdravka Mamića i Milanovića, osobito „ako se uzme u obzir koja je stranka štitila Mamića“.

„Normalno je da se opozicija bori da dođe na vlast, ali treba biti granica između toga šta je nacionalni interes, a šta je politička borba“, kazao je Jakšić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar