Pupovac o Keleminecu: Mokri po Srbu, ima ustaška obeležja

Svet 26. jul. 202113:19
Podeli:
Milorad Pupovac Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Srpsko narodno veće održalo je konferenciju za novinare povodom, kako su napisali u saopštenju provokacija stranke A-HSP i njenog predsednika Dražena Keleminca koji, kako navode, uznemirava stanovnike Srba.

PROČITAJTE JOŠ:

Na konferenciji je govorio saborski poslanik i predsednik SNV-a Milorad Pupovac kao i direktora SNV-ovog odeljenja za kulturu Aneta Vladimirov.

U Srbu se sutra obeležava Dan ustanka naroda Hrvatske, odnosno reakcija na represiju za vreme NDH, prenosi Index.hr.

Srpsko narodno veće povodom 80. godišnjice podizanja ustanka u Srbu sutra organizuje komemoraciju, kojoj će sa početkom u 10 sati prethoditi odavanje počasti Dalmatincima palim u oslobađanju Srba 1945. godine na mesnom groblju u Srbu.

„U Srbu se sutra obeležava Dan ustanka naroda Hrvatske. Taj je datum svih ovih godina bio povod za održavanje kontraprotesta i ustaštva, koji su nedovoljno sankcionisani. Već nekoliko dana u Srbu kod Gračaca svedočimo neželjenim pozdravima koji veličaju ustaštvo. Već danima u središtu Srba postoji kamp-kućica okićena ustaškim simbolima, uz otvoreno provociranje meštana Srba. Ljudi su u vrlo teškoj psihološkoj situaciji“, rekla je Aneta Vladimirov u uvodu.

„Godinama smo pod opsadom Dražena Keleminca i njegovih pravaša“

Reč je preuzeo glavni sekretar SNV-a Saša Milošević.

„Već godinama smo pod opsadom Dražena Keleminca i njegovih pravaša. On organizira demonstracije svake godine uoči godišnjice. Ometa naše manifestacije u Srbu. Keleminec i njegovi pri tom nose nezakonita obeležja. Policija ako i kada postupa, onda im toleriše i minorizira njegova postupanja.

Pre nekoliko godina su palili naše Novosti. Tužili smo ga 2015. godine, tada je pretio Pupovcu da će mu to biti zadnji boravak u Srbu. Prva rasprava održana je tek pre neki dan u Gospiću. Šest godina nije održana nijedna rasprava. Obrazloženje suda je da imaju zaostatke. Na sudu je shvaćen kao žrtva, a ne kao okrivljenik.“

„Keleminec mokri po Srbu, ima ustaška obeležja, pušta pse na meštane“

Na red je došao Milorad Pupovac.

„Sazvali smo ovu pres konferenciju kako bismo javnosti rekli da je moment da se prestane sa zastrašivanjem, uznemiravanjem meštana Srba. Keleminec ističe znamenja mržnje, podstiče na mržnju, na uznemiravanje i pritom ljude koji u tom mestu žive neovlašćeno snima i pušta to na svom Fejsu. Za to vreme policija postupa prema onima koji su bili na veselju, koji su dvaput potrubili autom u znak negodovanja jer im je neko došao u dvorište, u kuću sa ustaškom zastavom na kamperici, s ustaškim znamenjem na majicama i kapama. Takav neko nema zabrane pristupa Srbu.

Takvom nekom prekršajni sud ne izriče tu vrstu mere, ali izriče onima koji su potrubili autom i uputili psovku na koje se odgovara sa ‘Za dom spremni’ i s ostalim uvredama po nacionalnoj osnovi. Rečeno nam je da policija nema zakonsku osnovu kazniti nekoga ko bez odobrenja opštine i mesnog odbora kampuje već peti dan u centru mesta ispred stare zgrade policije, mokri po javnoj površini, pušta pse da po selu uznemiravaju životinje i ljude. Sve to radi suprotno zakonu.

Keleminec može sa tim majicama dođi na sud kod sudije. Može to raditi dok može, ustaše u Srb ne mogu i neće.“

„U tom ustanku slogu su našli Dalmatinci i Ličani, Hrvati i Srbi“

Novinari su pitali Pupovca kako misli da će se ovo razrešiti.

„Što se tiče kako će se ovo rešiti, ja vam ne znam odgovor osim ovoga što sam malopre rekao. Pročitao sam odredbe zakona koji bi mogao biti osnova za rešenje kada govorimo o boravku Keleminca u Srbu. Što se tiče ustaškog znamenja u Hrvatskoj, to je već dublji problem. Nije to problem samo ove koalicije već bivših koalicija. Treba konačno smoći snage da se kaže šta je to i koji je status toga u ovom društvu.

Jedan od razloga zašto se okupljamo u Srbu je i taj. Antifašizam koji negira jedan od ustanaka ne može biti antifašizam. Antifašizam koji to dopušta nije antifašizam u pravom smislu reči. Želimo da nismo sami u toj priči, taj ustanak nije bila samo gola obrana života srpskog naroda na tom prostoru, taj ustanak je bio početak u kojem su slogu u oružanom bratstvu našli Dalmatinci i Ličani, Hrvati i Srbi, i stvorili slobodnu teritoriju na bosanskoj i hrvatskoj strani koji je trajao do kraja rata, uz povremene nemačke i ustaške ofanzive. Ali je trajao. Tu slobodu nijedan antifašistički pokret ne zapostavlja.

Dali smo zakonske smernice, smernice koje se tiču vrednosti, čuju ih svi, uključujući i premijera. Deo politike toleriše staše i u ovome ne vidi problem. Sve dok je tako, Hrvatska neće biti slobodna zemlja. Sve dok je tako, ja ću govoriti o tome.“

Pupovac je na kraju kazao da je policija zatvorila pristup prema selu onima koji nemaju prebivalište i da ne zna što to znači.

„Sutra ne želim u Srbu videti Keleminca, a ni toliku policiju“, zaključio je Pupovac.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar