Pukovnik nađen u lokvi krvi: Čuvar Putinovog nuklearnog kofera upucan u glavu

Svet 22. jun. 202216:55 > 18:00
Podeli:
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Kirill Kallinikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vadim Zimin, jedan od najbližih ljudi Vladimira Putina koji ga je na svim putovanjima pratio u stopu noseći u ruci "nuklearni kofer", pronađen je upucan u svom domu u blizini Moskve.

Penzionisani pukovnik u Federalnoj službi bezbednosti (FSB) trenutno se nalazi na intenzivnoj nezi u teškom stanju. Nije poznato da li je povrede naneo sam sebi ili je napadnut.

Pročitajte još:

Sumnjivo je to što je do pucnjave je došlo u trenutku kada se Zimin suočava sa krivičnom istragom zbog navoda da je uzimao mito od preduzetnika u iznosu od 10 odsto svakog posla sklopljenog na temelju državnog ugovora. Razrešen je dužnosti u Središnjoj carinskoj upravi i stavljen u kućni pritvor tokom istrage.

Zimina je pronašao njegov brat, koji je navodno u vreme pucnjave bio u kupatilu. Ležao je u lokvi krvi, sa ranom na glavi, dok je u blizini stajao pištolj Izh 79-9TM iz koga je i pogođen.

U vreme napada njegova supruga, medicinska radnica, bila daleko od kuće i lečila ranjenike koji su stradali u ratu u Ukrajini.

Foto:Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Ko je Putinov "omiljeni pukovnik"?

Vadim Zimin (53) je penzionisani pukovnik u Federalnoj službi bezbednosti (FSB) i bio je zadužen za kofer koji sadrži ruske nuklearne kontrole, a koji je uvek pratio lidera Kremlja. Poznato je prvo tu ulogu obavljao kao pomoćnik bivšeg predsednika Borisa Jeljcina.

Nastavio je napredovanje u službi bezbednosti, uzdižući se do uloge pukovnika na koju ga je imenovao sadašnji predsednik Vladimir Putin.

Pojedini mediji navode da su se u koferu nalazi lansirni uređaj za strateške rakete Kremlja. Zbog toga je uvek morao da bude u blizini Putina, jer je poznato da ruski predsednik želi da oficir koji nosi kofer bude vidljiv iza njega.

Tako ga je pratio i u aprilu prilikom sahrane političara Vladimira Žirinovskog u Moskvi.

Kofer postoji još od 1980. godine, a prvi put je u javnost predstavljen 2019. godine. Otvara se uz pomoć tajne šifre i pod video-nadzorom je 24 sata dnevno.

Pored ove, u Rusiji postoje dve aktovke u kojima se nalaze odašiljači koji pokreću nuklearni napad ako se aktiviraju istovremeno.

Jedna aktovka se nalazi pored predsednika Rusije, a druge dve kod druga dva najviša zvaničnika.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Zašto balkanski političari "trče" u Ukrajinu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar