Pucnjava u bazi u kojoj je dogovoren Dejtonski sporazum VIDEO

Svet 10. sep. 202110:02
Podeli:
Vazduhoplovna baza Rajt Paterson, Dejton, sporazum
Foto: TANJUG/Marshall Gorby/Dayton Daily News via AP

Vazduhoplovna baza "Rajt Paterson", nedaleko od grada Dejtona u američkoj državi Ohajo, bila je zatvorena na nekoliko sati zbog izveštaja o incidentu, pucnjavi koja se dogodila u objektu.

Pročitajte još:

Zvaničnici su u međuvremenu potvrdili da je situacija bezbedna.

Vanredna situaciija je više puta najavljivana preko razglasa u četvrtak uveče u vojnoj bazi istočno od Dejtona, nakon sto je u 21.25 po lokalnom vremenu primljen izveštaj o pucnjavi u objektu, saopštila je portparolka baze.

U naredna četiri sata, bezbednosni službenici izvršili su dva pregleda Nacionalnog vazdušno-kosmičkog obaveštajnog centra (NASIC), trospratnog objekta od 850.000 kvadratnih metara koji važi za primarni izvor analiza američkog Ministarstva odbrane za strane pretnje iz vazduha i svemira.

Prema saopštenju portparola, nisu utvrđene povrede niti su pronađeni dokazi o upotrebi vatrenog oružja , pošto su dve osobe prijavile da su čule pucnjeve u tom području, pa je u 01.40 po lokalnom vremenu vanredna situacija opozvana nakon potvrde da je sve bezbedno.

U saopštenju portparola baze se dodaje se da će više detalja biti saopšteno kada oni budu dostupni.

Podsećanja radi, upravo u bazi Rajt Paterson u periodu od 1. do 21. novembra 1995. godine trajali su razgovori koji su prethodili potpisivanju opšteg okvirnog sporazum aza mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

(Marshall Gorby/Dayton Daily News via AP)

Glavni učesnici su bili tadašnji predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević, predsednik Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, predstavnici SAD Voren M. Kristofer (državni sekretar SAD od 1993. do januara 1997), pregovarač Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan 14. decembra te godine u Parizu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar