PSSE: Lideri u Crnoj Gori da ne naglašavaju polarizaciju, već da je smanje

Svet 28. jan. 202222:52
Podeli:
Savet Evrope
Savet Evrope Foto:Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je danas Rezoluciju kojom se, u delu o Crnoj Gori, pozivaju sve partije i lideri da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.

Rezolucija je bazirana na izveštaju o monitoringu država članica Saveta Evrope, predstavnika danske delegacije u PSSE Mihaela Astrupa Jensena.

PROČITAJTE JOŠ:

U Rezoluciji se navodi da je PSSE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta i da je Crna Gora do sada uspela u velikoj meri da ograniči takve tenzije.

Pozdravljena je konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i Nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Parlamentarna Skupština, međutim, napominje da zamena svih članova Tužilačkog saveta i imenovanje pet novih članova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavljaju rizik za nezavisnost TS.

"Zato poziva crnogorski parlament da obezbedi da pet novih članova TS iz redova uglednih pravnika bude imenovano na osnovu njihove kompetencije i da se smatraju politički neutralnim", piše u nacrtu.

U Skupštini je 29. decembra prostom većinom izabrano pet novih članova Tužilačkog saveta iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

PSSE je u aprilu 2021. godine usvojila Rezoluciju o postmonitoring dijalogu s Crnom Gorom, na osnovu izveštaja koizvestilaca za Crnu Goru.

Ocenjeno je da u četiri oblasti, koje su u Rezoluciji identifikovane kao "prioritetne", a to su nezavisnost pravosuđa, poverenje u izborni proces, situacija u medijima i borba protiv korupcije, napredak nije bio dovoljno opipljiv da bi se dijalog priveo kraju.

Bonus video: Polarna zima u Crnoj Gori: Kako se živi na -22?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar