Prvi su uveli treću dozu Sinofarma, ali neće je primiti svi

Svet 21. maj. 202108:43 > 08:55
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili u utorak da će ponuditi treću dozu vakcine svima koji su primili Sinofarm vakcinu protiv koronavirusa. Treća doza će se davati stanovnicima ove zemlje šest meseci nakon prijema druge doze. Čini se da su UAE prvi u svetu koji su uveli treću dozu ove vakcine protiv koronavirusa, prenosi Saut Čajna morning post.

PROČTAJTE JOŠ:

Kratko obaveštenje o ovom pitanju dolazi nakon što su neki stanovnici UAE izvestili da su primili treću dozu vakcine usled zabrinutosti zbog nepovoljne situacije sa antitelima. Najviši kineski zvaničnik za kontrolu bolesti priznao je prošlog meseca da lokalno proizvedene vakcine u zemlji nude nisku zaštitu od virusa, pa je samim tim nastajalo sve više pitanja vezano za efikasnost vakcine.

Vakcina Sinofarm je postala oslonac kampanje vakcinacije u UAE. Ova zemlja ima jednu od najbržih kampanja za vakcinaciju na svetu po glavi stanovnika.

Zemlja, u kojoj se nalazi naftom bogata prestonica Abu Dabi i država Dubai, želela je da što pre stvori imunitet kod svog stanovništva u nadi da će se brzo otvoriti ekonomija. Dubai se u velikoj meri oslanja na uslužnu industriju turizma i vazduhoplovstva koje su bile pogođene koronom.

Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Sinofarm vakcinu za hitnu upotrebu ranije ovog meseca, potencijalno utirući put milionima doza da dođu do zemalja kojima su vakcine preko potrebne. Niz vlada, uključujući Mađarsku, Pakistan, Srbiju i Sejšele, već u potrebljava kinesku vakcinu Sinofarm.

Ovo proleća su UAE postali prvi koji su proizveli sopstvenu lokalnu verziju vakcine Sinofarm. Raširena vakcinacija takođe igra ključnu ulogu u pripremi Dubaija za domaćina dugo očekivanog sajma u oktobru ove godine, za koji se očekuje da će privući oko 25 miliona posetilaca.

„Kao deo državne strategije za pružanje maksimalne zaštite društva, otvorena su vrata javnosti da primi treći dozu vakcine Sinofarma“, rekla je Farida al-Hosani, emiratska zdravstvena portparolka.

Izjava vlade nije otkrila nikakve dalje informacije, istakavši samo da se sve vakcine podvrgavaju strogim sigurnosnim testovima.

U prvim javnom objavljivanju informacija o efikasnosti vakcine prošle godine, UAE su rekli da je vakcina bila efikasna protiv virusa 86 odsto na osnovu pregleda privremene analize, bez davanja dodatnih podataka.

Kome će biti potrebna treća doza?

Kada se pojavila informacija da će UAE nuditi treću dozu vakcina sinofarm, Bahrein je dao sličnu izjavu. Treću dozu će dobiti prioritetne grupe, stanovnici stariji od 50 godina i oni sa hroničnim bolestima.

Mediji pišu, da kako je Sinofarm odobren za upotrebu u Emiratima 9. decembra, treća doza će početi da se daje verovatno u julu. Mada ograničen broj trećih doza je već dat u Emiratima.

„Vrata su otvorena za javnost da primi dodatnu dozu Sinofarma. Nju će ljudi primiti šest meseci od prijema druge doze“, rekla je doktorka Al-Hosani, prenosi thenationalnews.com.

Dr Savsan Humaida je specijalista interne medicine u međunarodnoj bolnici u Abu Dabiju, gde su neke treće doze već date.

Ona je rekla da neće svim ljudima biti potrebna dodatna doza vakcine Sinofarm i savetovala je ljude da prvo urade test na antitela.

„Treća dodatna doza neće biti potrebna svima, to zavisi od imunološkog odgovora svakog pacijenta“, rekla je ona.

„Kada damo drugu dozu vakcine, preporučuje se testiranje krvi nakon tri nedelje kako bi se proverio nivo antitela protiv koronavirusa. Ako je broj antitela odgovarajući onda neće biti potrebna treća doza, ali ako je nizak, dodatna doza će biti neophodna“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar