Prvi slučajevi korone u provinciji Sinkjang nakon pet meseci

Svet 17. jul. 202012:02
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kina se odlučila za najstrože mere protiv pandemije koronavirusa u glavnom gradu autonomne regije Sinkjang nakon što se iznenada povećao broj novozaraženih.

Kina se odlučila za najstrože mere protiv pandemije koronavirusa u glavnom gradu autonomne regije Sinkjang nakon što se iznenada povećao broj novozaraženih.

Urumći, grad od oko 3,5 miliona stanovnika u zapadnoj kineskoj regiji u kojoj većinu stanovništva čine Ujguri, imao je u četvrtak pet novih slučajeva koronavirusa, prve zaražene nakon pet meseci.

Vlada je odlučila promptnom reakcijom da zatvori jedinu gradsku podzemnu železnicu i autobuske linije prema aerodromu. Otkazano je i oko 200 letova u tom gradu, što izlaznih što ulaznih.

A oni koji ipak moraju da putuju moraju obavezno sa sobom da imaju negativan test na koronavirus, ne stariji od sedam dana i tek onda smeju da putuju izvan i u Urumćiju.

Sinkjang je od januara prijavio ukupno 76 novih zaraza koronavirusom. Autonomna kineska regija prestala je da beleži novozaražene do 18. februara. Nakon pet meseci, opet su se pojavili novi slučajevi.

Jedna od zaraženih je i 24-godišnja prodavačica koja je imala simptome upale grla, pa je prevezena u bolnicu i hospitalizovana proteklog petka. Tek u sredu saznala je da ima koronavirus.

Vlasti su takođe potvrdile i tri asimptomatska pacijenta koja su imala blizak kontakt sa zaraženom ženom.

„Moramo suzbiti sve kanale transmisije, fokusirati se na ključne ljude i područja, preduzeti najodlučnije i najstrože mere kako bismo obezbedili da sve istrage i inspekcije koje se budu sprovele pomognu u suzbijanju širenja epidemije“, rekla je vlada te autonomne regije.

Ukupno je 135 ljudi završilo u samoizolaciji. Ostaje nejasno da li su svi pacijenti povezani s istim žarištem, odnosno izvorom zaraze.

Komentari

Vaš komentar