Prvi slučaj u svetu: Vozači Ubera u Britaniji biće zaposleni

Svet 17. mar. 202108:56 > 09:24
Podeli:
uber
Foto: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

Uber će svojim vozačima u Velikoj Britaniji dati status zaposlenih koji će primati minimalnu platu i imati plaćen odmor, što je prvi takav slučaj za Uber i ujedno i promena modela digitalnih platformi u Britaniji.

Uber je u saopštenju naveo kako će svi njegovi britanski vozači, kojih ima više od 70.000, već od danas imati ta prava. Reč je o velikoj promjeni.

Naime, Uberovi vozači dosad su bili samostalni radnici. Američka kompanija brzo je reagovala nakon konsultacija s vozačima na širokoj bazi, i to tačno mesec dana od izgubljenog spora na Vrhovnom sudu koji je snažno odjeknuo u javnosti. Najviše britansko pravosudno telo ocenilo je 19. februara da se vozači mogu smatrati radnicima i na osnovi toga koristiti se socijalnim pravima.

Pročitajte još:

Primaće barem minimalac, imaće pravo na plaćen odmor…

Sud je presudio u korist dvadesetak vozača koji su smatrali da imaju pravo na status radnika, s obzirom na vreme provedeno s aplikacijom i na činjenicu da Uber, između ostalog, prati i ocenjuje njihov rad.

Ubuduće će uberovci u Britaniji primati barem minimalac, imati pravo na plaćen odmor i moći će da uplaćuju doprinos za penziju, u čemu će učestvovati kompanija. Ova prava pridodaju se postojećim, kao što je besplatan pristup zdravstvenom osiguranju i naknada za porodiljsko.

„Ovo je velik dan za britanske vozače“, naglasio je Džejmi Hejvud, direktor Ubera za severnu i istočnu Evropu.

„Uber je tek deo sektora rezervisanja automobila i nadamo se da će nam se drugi operatori pridružiti u nastojanju da poboljšamo uslove u kojima rade ovi ljudi bez kojih je teško zamisliti svakodnevicu“, zaključio je Hejvud.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar