Prvi slučaj nove mutacije delta soja zabeležen u Izraelu

Svet 20. okt. 202112:21 > 12:28
Podeli:
Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podvarijanta mutacije Delta soja koronavirusa koja izaziva uzbunu u Velikoj Britaniji pronađena je kod deteta koje je ušlo u Izrael iz Moldavije, rekli su u utorak zdravstveni zvaničnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvaničnici u Britaniji pomno prate AY4.2 varijantu, a drugi su pozvali na hitno istraživanje podvarijante, mada zdravstveni zvaničnici kažu da još nekam dokaza da se na nekim mestima povećava broj slučajeva koronavirusa, prenosi Tajms of Izrael.

Prema izveštaju u hebrejskim medijima, podvarijanta je prvi put pronađena u Izraelu kod dečaka (11) koji je u zemlju ušao iz Moldavije. On je na aerodromu označen zastavicom i poslat je u izolaciju, prenele su vesti kanala 12.

Zvaničnici ministarstva zdravlja planiraju da održe sastanak o zabrinjavajućem novom soju, izvestile su novine Vala, usred strahovanja da bi novi soj virusa u Izraelu mogao da preokrene broj zaraza koje nastaju nakon meseci na koje je uticala brzo rastuća Delta varijanta.

U ponedeljak je bilo oko 1.486 novih infekcija, saopštilo je ministarstvo zdravlja, a u utorak kasno popodne još 701. U teškom stanju hospitalizovane su 354 osobe, a broj smrtnih slučajeva dostigao je 8.021, dan nakon što je premašena brojka od 8.000.

U Velikoj Britaniji, gde je prvi put otkriven AY4.2, stope infekcija su ostale visoke, uprkos visokim stopama vakcinacije, a u ponedeljak je zabeleženo skoro 50.000 novih slučajeva koronavirusa.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da vlada „pažljivo prati“ varijantu AY4.2, ali je rekao da nema dokaza da se ona lakše širi.

„Kao što biste očekivali, pomno pratimo i nećemo oklevati da preuzmemo mere ako je potrebno“, rekao je novinarima.

U nedelju je Skot Gotlieb, bivši komesar Uprave za hranu i lekove SAD-a, pozvao na istraživanje podvarijante.

„Nema jasnih naznaka da je to znatno prenosivije, ali trebalo bi da radimo na bržom karakterizaciji ovih i drugih novih varijanti. Imamo alate“, napisao je na Tviteru.

Fransoa Balouks, profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je za AY4.2 ima dve mutacije pronađene u drugim varijantama koronavirusa i da je prvi put sekvenciran u aprilu 2020. godine.

Podvarijanta je bila rekta izvan Britanije, a sada u SAD-u otkrivena tri slučaja, dodao je on.

„Kako je AY4.2 još uvek na prilično niskoj frekvenciji, povećanje njegove prenosivosti od 10 odsto moglo je uzrokovati samo mali broj dodatnih slučajeva“, rekao je on.

„Kao takav, nije pokrenuo nedavno povećanje broja slučajeva u Velikoj Britaniji“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram