Prvi poraz Benetove vlade: Parlament Izraela odbio zakon

Svet 06. jul. 202109:55 > 11:12
Podeli:
Naftali Benet Naftali Bennett
Naftali Benet Foto:EPA-EFE/MENAHEM KAHANA

Nova izraelska vlada suočila se danas sa prvim velikim porazom u parlamentu, pošto nije obezbedila većinu da obnovi kontroverzni zakon koji sprečava da Palestince, koji žive na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a venčavaju se sa izraelskim državljanima, i sami steknu državljanstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

To je bio prvi veliki politički test za premijera Naftalija Beneta, koji skoro mesec dana predvodi široku i raznoliku koaliciju levičarskih, centralističkih i arapske stranke, zajedno sa sopstvenom ultranacionalističkom strankom.

Njegova vlada nije uspela danas da obezbedi prostu većinu za Zakon o državljanstvu i ulasku u Izrael, pošto je glasanje bilo izjednačeno 59-59, prenosi Rojters.

Zakon sprečava Palestince koji žive u okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze, koji se venčavaju sa izraelskim državljanima, da automatski steknu državljanstvo, već se izuzeci prave od slučaja do slučaja.

Izrael je prvi put doneo ovaj zakon 2003. godine, u jeku palestinske pobune, sa obrazloženjem da su Palestinci koristili svoj pravni status da pomognu u izvršenju napada na Izrael.

Zakon je donet na godinu dana i vlasti su ga produžavale na godišnjem nivou, uključujući i vladu bivšeg premijera Benjamina Netanijahua, koji sada vodi opoziciju, a danas je glasao protiv.

Benet je prošlog meseca postigao dogovor o podeli vlasti sa centristom Jairom Lapidom kako bi smenili Netanijahua, i zajedno sa koalicijom manjih partija obezbedili su podršku 62 od 120 poslanika u parlamentu.

Međutim nekoliko njih nije glasalo za produženje ovog zakona, uključujući i jednog člana Benetove stranke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video: Izraelski ambasador za Nova.rs: Sin mi je na prvoj liniji

Komentari

Vaš komentar