Podeli
Foto:EPA/THE WHITE HOUSE / PETE SOUZA

Pobeda Džoa Bajdena na nedavno završenim izborima u SAD označava i kraj jedne ere - izgona "čovekovog najboljeg prijatelja" iz Bele kuće.

Pročitajte još:

Kada Bajden bude inaugurisan u januaru, on i njegova supruga, dr Džil Bajden useliće se u Belu kuću u pratnji svoja dva nemačka ovčara – Čempa (12) i dvogodišnjeg Mejdžora.

Čemp i Mejdžor su prvi psi koji će živeti u Beloj kući od odlaska Boa i Sani 2016. godine kada je Barak Obama predao “ključeve” Donald Trampu, predsedniku SAD koji će ostati upamćen i kao neko ko nije previše voleo pse (omiljeni izraz za “spuštanje” nekome bio mu je – kao pas) i koji je prvi za više od jednog veka koji u svom domu nije imao kućnog ljubimca.

Foto:Tanjug/Stephanie Carter/Delaware Humane Association via AP

Čemp, koga je Bajden usvojio kao štene kada je postao potpredsednik Amerike ovo će na neki način biti povratak kući, dok je Mejdžor prvi “prvi pas” koji je usvojen iz azila.

Izabrani predsednik SAD iskoristio je u svojoj predizbornoj kampanji Trampovo viđenje pasa kao nižih bića.

“Neki Amerikanci slave Nacionalni dan mačaka, neki Nacionalni dan pasa – predsednik Tramp ne slavi nijedan. To mnogo govori. Vreme je da vratimo ljubimca u Belu kuću”, naveo je Bajden dok je njegova supruga parafrazirala Bajdenov slogan iz kampanje, poručivši “Zajedno gradimo bolji lavež”.

“Prvi psi (mačke, poniji…)”

Foto:Tanjug/Stephanie Carter/Delaware Humane Association via AP

Čemp i Mejdžor

Tokom predizborne kampanje Džo Bajden je objasnio kako je njegov pas Čemp dobio ime. Bajden je 2008. godine ispričao kako mu je otac govorio: “Svaki put kada te neko obori, šampione (na engleskom – champ), ti se podigni na noge”.

Mejdžor, koji je usvojen u novembru 2018. iz Delaverskog udruženja za zaštitu životinja prvi je spasilački pas u rezidenciji američkog predsednika.

Bo i Sani

Portugalski psi za vodu Bo i Sani živeli su u Beloj kući u vreme administracije Baraka Obame.

Foto:Pete Souza / Zuma Press / Profimedia

Kada je pobedio na izborima Obama je poručio čerkama da su zaslužile novo kuče koje će sa njima otići u Belu kuću. Boa, sa belom šarom na grudima, je Obaminim ćerkama poklonio senator Ted Kenedi 2009. godine, dok je zift crna Sani stigla u avgustu 2013. Oba psa su momentalno postala neverovatno popularna.

Badi i Soks

Foto:MARIO TAMA / AFP / Profimedia

Dok je bio predsednik, Bil Klinton je imao čokoladnog labradora Badija i mačku po imenu Soks (Čarapce). Novinarima je jednom prilikom otkrio da Badi često prespava u njegovom krevetu kada mu supruga, Hilari Klinton, nije kod kuće.

Foto:US National Archives/Exclusivepix / Exclusivepix / Profimedia

“On mi je istinski prijatelj”, rekao je Klinton koji je napisao i knjigu o svojim ljubimcima pod nazivom “Draga Soks, dragi Badi”.

Mis Bizli i Barni

Foto:EPA/Evan F. Sisley

Predsednik Džordž Buš bio je ponosni vlasnik dva škotska terijera – Mis Bizli i Barnija. Mis Bizli je “izbor radosti”, rekao je Buš koji je voleo da sa Barnijem šeta i provodi vreme na otvorenom.

Juki

Foto:Yoichi Okamoto / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Lindon B. Džonson mnogo je voleo životinje ali je najviše od svih voleo mešanca terijera po imenu Juki.

Džonsonova ćerka Lusi pronašla je Jukija na benzinskoj stanici u Teksasu na Dan zahvalnosti 1966. godine i poklonila ga je ocu za rođendan. Dvojac je sve radio zajedno, od sastančenja do zajedničkih plivanja, pevanja i izleta.

“Imali su vrlo specifičnu vezu koja je simbol američkog duha: Samo u Americi siromašak iz Džonson sitija može da završi u Beloj kući”, rekao je jednom prilikom Džonsonov unuk.

Fala

Jedan od najpoznatijih ljubimaca u Beloj kući bio je voljeni škotski terijer Frenklina Ruzvelta – Fala.

Ruzveltu je rođak poklonio Falu 1940. i predsednik ga je nazvao po jednom škotskom pretku: Mari, odmetnik Falahila.

Fala je svako jutro doručkovao sa predsednikom a imao je i ličnog sekretara koji je odgovarao na pisma obožavalaca. Tokom kampanje 1942. Fala je poklanjao igračke kako bi promovisali prikupljanje gume za vojnike. Fala je jedini “prvi pas” koji ima svoju statuu odmah pored Ruzveltove u Vašingtonu.

Makaroni

Nisu samo psi i mačke bili “prvi ljubimci”. Bela kuća bila je dom pticama, glodarima, pa čak i ponijima. Makaronija je Lindon B. Džonson poklonio ćerki Džona F. Kenedija, Karolini.

Poni je dane provodio u Virdžiniji ali je često dolazio u Belu kuću gde je pasao po imanju. Navodno je prilikom posete iranske carice Fare Palavi, kojoj je Džeki Kenedi pokazivala Belu kući, Makaroni pokušao da joj pojede narcise koje je nosila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar