Prva supruga Ilona Maska: Ostavio me bez para s petoro dece

Svet 02. avg. 202010:21 > 10:28
Podeli:
Dzastin Mask
Džastin Mask Foto:Screenshot/Youtube/TEDx Talks

Kako je biti prava supruga, najbolje zna Džastin Mask (47), spisateljica i prva od dve žene tehnološkog mogula Ilona Maska (49), autorka potresne ispovesti o tamnoj strani njihovog braka, objavljene u nedeljniku Marie Claire.

Izvor: Gloria

Iskorak Kanađanke dogodio se pre nekoliko godina, ali ponovno se aktuelizovao nakon nedavnog rođenja dečaka nesvakidašnjeg imena X Æ A-Xii kog je Mask dobio u vezi s kanadskom pevačicom Grimes. Pravi povod je, verovatno, veliki publicitet zbog Maskove javne prepirke s holivudskom zvezdom Džonijem Depom, piše Gloria.

Foto:Sam Sharma, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Sukob je podstakla Amber Herd, glumčeva bivša supruga kojoj je Ilon Mask u dva navrata bio dečko nakon turbulentnog razvoda s Depom, a javna rasprava o tome kad su se Mask i plavokosa glumica spetljali (pre ili posle razlaza s Depom), blati i spisateljicu i njihove sinove. Budući da Džastin smatra da se prema njoj nije poneo džentlmenski u toku razvoda, progovorila je o tome zašto s bivšim najradije komunicira preko njegovih asistenata.

„Šest nedelja kasnije poslao mi je poruku da se verio s prekrasnom britanskom glumicom Talulah Rilei koja je u ranim dvadesetima, koja se zbog njega preselila u Los Anđeles. Tada sam pomislila da se moj život s tim muškarcem, ocem moje petero dece, pretvorio u kliše“, otkriva bivša gospođa Mask.

Naime, suosnivač Tesle i kompanije SpaceX s kojom NASA kreće u kolonizaciju Marsa, životnu suputnicu koja ga je pratila otkako je bio student, zamenio je novijim „modelom“ kao da je mobilni telefon, a ne osoba. Uz to, zbog pravne začkoljice u ugovoru je ona potpisala dva meseca pre venčanja, ostala je bez imovine stečene u braku.

Foto:Carrillo/©CelebrityHomePhotos.com / Pacific coast news / Profimedia

Kasnije se pokazalo da je ipak bila reč o predbračnom ugovoru prema kom se, zbog nepoznavanja pravne terminologije, odrekla prava koja joj pripadaju kao supruzi, osim vlasništva nad porodičnom vilom u Los Anđelesu. Kad budu punoletni, vilu će naslediti njihovi šesnaestogodišnji blizanci Grifin i Xavier i četrnaestogodišnji sinovi Damjan, Sakson i Kai, rođeni kao trojke. Radilo se o odredbi prema kojoj ni jedan događaj ili bilo što izrečeno u toku njihovog braka nije smela koristiti u bilo kakvom sudskom procesu. Razvod se nije pominjao, ali se podrazumevao.

Upoznali su se u toku studija na Kvins Univerzitetu u Kingstonu u Ontariju, na kom je on bio na postdiplomskim studijama iz fizike i ekonomije, a Džastim je studirala književnost. Prišao joj je lažući da su se upoznali na žurci. Pristala je da odu na sladoled samo da ga se reši, a onda je pobegla ostavivši mu poruku da je nešto iskrsnulo. Pronašao je u dnevnom boravku svog studentskog doma gde je učila. Donio joj sladoled jer jednostavno nije prihvatao odbijanje. Na jedvite jade, postali su par i nastavili vezu nakon što je on diplomirao i nastavio studije fizike i ekonomije u Americi, a ona diplomirala književnost.

Foto:Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

„Preselio se u Silicijsku dolinu, deleći stan sa tri cimera. Stvarao je prvu internet kompaniju Zip2. Kad sam ga jednom prilikom posetila, upitao me je koliko bih dece htela da imam? Odvratila sam jedno ili dvoje, u zavisnosti od toga da li ću moći da priuštim dadilju, mada bih pristala i na četvoro – uz dadilju. On je, pak, spremno odvratio da pomoć oko dece smatram rešenim“, otkrila je.

Prosidba i nabujali ego

Zaprosio je nedugo nakon što je prodao firmu Zip2 za 20 miliona dolara i kupio nekretninu od 1800 kvadratnih metara, sportski automobil Meklaren i mali avion. Njoj je, pak, njegovo bogatstvo bilo neshvatljivo. Bila je srećna kad bi joj dao svoju kreditnu karticu da kupi koliko god knjiga želi.

Pročitajte još:

Prvi znak upozorenja na njihovom venčanju zanemarila je misleći da se šali. Naime, dok su plesali prvi bračni ples, šapnuo joj je da će on u njihovom braku biti alfa. Podsticaj Maskovom nabujalom egu bio je uspešan posao sklopljen s eBey-om kom je  za 100 miliona dolara 2002. prodao svoju drugu kompaniju, PayPal. Počeo je da joj uskraćuje podršku za pisanje romana – premda je u studentskim danima osvojio jer je podsticao njene ambicije – često bi nametao svoje mišljenje, grubo bi je poklopio kad mu ne bi povlađivala. Tada je shvatila da se udala za muškarca iz patrijarhalne sredine u Južnoj Africi.

„Zaspao je okrenut na bok, što je inače radio, i više se nije probudio. Podlegao je sindromu iznenadne smrti novorođenčeta. Kad su stigli bolničari, bio je već dugo bez kiseonika i moždanih funkcija. Proveo je tri nedelje u bolnici na aparatima za održavanje života pre nego što smo doneli odluku da se aparati isključe. Držala sam ga za malenu ruku dok nije preminuo“, svedoči Džastim Mask.

On više nikad nije progovorio o tom događaju, a nju je zbog otvorenog iskazivanja tuge prozvao „emocionalno manipulativnom“. Ubrzo je shvatila da želi da zakopa tugu duboko u sebi. Oko jednog su se složili: decu su hteli što pre. Podvrgnula se nimalo jednostavnom IVF postupku i rodila blizance. Potom su ponovili postupak veštačke oplodnje i dobili trojke. Za ukupno pet godina carskim rezom rodila je petero dece i ni sama ne zna kako, uspela da napiše tri romana koja je objavila ugledna izdavačka kuća Penguin and Simon & Schuster. Umesto da i njen ego dobije krila, Džastin je tonula na dno.

Život im se okrenuo naglavačke nakon prodaje PayPala

Život im se uveliko promenio otkad je njen suprug investirao zaradu od prodaje PayPal-a u nove kompanije, Teslu, čiji je suosnivač i direktor, i u SpaceX, čiji je osnivač, direktor i glavni tehnički direktor. Postalo im je normalno da budu gosti na venčanju suosnivača Gugla Larija Pejdža na karipskom ostrvu Ričarda Bronsona gde su se družili s filmskom zvezdom Džonom Kjuzakom i Bonom. Kako im je društveni ugled porastao, suprug je terao da postane trofejna plavuša (morala je da posvetli kosu), više brine o izgledu, dražesno se smeška dok veliki frajeri za stolom pametuju oko politike i prave se važni u poslu, ali Džastin nije taj tip.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Bila je jako nesrećna jer je od žene koja s voljenim muškarcem deli život, postala ukrasni predmet bez prava glasa i prava na mišljenje o bilo čemu. Pokušaj da izglade nesuglasice na bračnoj terapiji neslavno je propao jer joj je iznerviran što mora redovno da dolazi, postavio ultimatum: ili će nastaviti da žive kao do tada ili će se razvesti.

Džastin više nije mogla da funkcioniše na taj način, ali svejedno je povredila njegova odluka. Danas, ipak, ne žali što je pokrenula razvod. Pronašla je partnera s kojim je srećna, vratila se tamnoj boji kose, ponovno se smeje. Život je postao lepši otkako je muškarac s kojim je htela da ostari otišao iz njenog života.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar