Protesti i blokada puteva u Ekvadoru zbog poskupljenja goriva

Svet 27. okt. 202110:59
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Jose Jacome

U Ekvadoru hiljade demonstranata blokiralo je puteve u znak protesta zbog ekonomske politike predsednika Giljerma Lasa, nekoliko dana nakon što je povećao cene goriva.

PROČITAJTE JOŠ:

Pet policajaca je juče povređeno, a dva pripadnika oružanih snaga drži zajednica u severnom Kitu, ali su nepovređeni, rekao je novinarima ministar odbrane Luis Ernandez, prenosi Rojters.

On je dodao i da je 37 osoba privedeno zbog blokade puteva.

Foto: REUTERS/Vicente Gaibor del Pino

Konfederacija starosedelačkih naroda Ekvadora saopštila je da ima povređenih demonstranata, ali nije navela njihov broj, dok je ministarka unutrašnjih poslova Aleksandra Vela navela da su jučerašnji protesti protekli mirno, izuzev nekoliko incidenata u popodnevnim satima i poručila je da je vlada otvorena za dijalog.

Policija je upotrebila suzavac u prestonici tokom manjih sukoba sa demonstrantima, dok su policajci na konjima blokirali ulaz na trg koji je bio odredište protestne šetnje.

Domorodačke organizacije su zemljom i drvećem blokirale put koji povezuje Kito sa severom zemlje, a drugi u različitim andskim provincijama su zatvoreni.

Foto: REUTERS/Vicente Gaibor del Pino

Organizacija CONFENIAE saopštila je da su neki putevi u regionu Amazona zatvoreni od ranog jutra.

Predsednik Laso, bivši bankar koji je preuzeo dužnost u maju, prošle nedelje je ukinuo planirano postepeno povećanje cena benzina, što je trbebalo da dovede da se ona na kraju uskladi sa međunarodnim troškovima, nakon pritiska domorodačkih i drugih organizacija.

Umesto toga, odlučio je da podigne cenu višeoktanskog benzina koji je najčešće korišćeno gorivo u Ekvadoru, na 0,66 dolara po litru i dizela na 0,5 dolara po litru, ali sindikati i druge organizacije žele da Lašo zamrzne cene po nižim stopama i da dozvoli subvencije sektore koji su teško pogođeni kovid-19.

Foto: EPA-EFE/Santiago Fernandez

BONUS VIDEO: Protest protiv kovid propusnica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar