Podeli
protest u americi
Foto: Mark Hertzberg / Zuma Press / Profimedia

U gradu Kenoša u američkoj saveznoj državi Viskonsin demonstranti su se juče sukobili sa policijom tokom protesta na mestu gde je prethodno policija pucala sedam puta u leđa i ranila Afroamerikanca, kako se vidi na snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Policija u Kenoši je saopštila je da je osoba hospitalizovana u teškom stanju posle pucnjave koja se dogodila oko 17 časova po lokalnom vremenu za vreme intervencije po prijavi o porodičnom nasilju.

Policija nije saopštila detalje o tome šta je dovelo do pucnjave, ali je navela da je ranjena osoba prevezena u bolnicu u Milvokiju.

U videu objavljenom na društvenim mrežama vide se tri policajca kako viču sa uperenim oružjem u čoveka, Afroamerikanca dok je prilazio parkiranom vozilu.

Na snimku se čuje sedam pucnjeva, mada nije jasno da li je pucalo više od jednog policajca.

Ubrzo posle pucnjave u okolnim ulicama su se okupili građani i počeli da protestuju uzvikujući “Nema pravde, nema mira.”

Guverner Toni Evers objavio je sinoć na Tviteru da osuđuje napad na čoveka koji je “upucan u leđa više puta, pri dnevnoj svetlosti ” i koga je identifikovao kao Džejkoba Blejka (Jacoba Blakea).

Pročitajte još:

“Iako još nemamo sve detalje, ono što sigurno znamo je da on nije prvi crnac koji je upucan ili povređen u od ruke policajaca u našoj državi ili našoj zemlji”, rekao je Evers.

“Stojimo uz one koji zahtevaju pravdu, jednakost i odgovornost za crne živote u našoj zemlji… Protivimo se prekomernoj upotrebi sile”.

Incident će istražiti Ministarstvo pravosuđa savezne države Viskonsin.

Širom Sjedinjenih Država ovog leta su održani brojni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma posle tragične smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je umro od posledica brutalnog postupanja policije prilikom hapšenja.

Komentari

Vaš komentar