Protest u Solunu zbog mera, suzavac i dimne bombe

Svet 06. nov. 202023:15 > 23:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Grčki policajci upotrebili su suzavac nakon što su ih demonstranti gađali kamenjem tokom protesta u Solunu zbog uvođenja novih restriktivnih mera zbog širenja koronavirusa.

Demonstranti su pozvali na prekid sprovođenja lokalnih vanrednih mera u Solunu, kao i onih na državnom nivou, koje će u Grčkoj sutra stupiti na snagu.

Građani su se organizovali putem društvenih mreža i okupili u centru grada.

Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Većina od oko 150 demonstranata nisu nosili zaštitne maske ili su ih nepravilno nosili.

Demonstranti su gađali policajce kamenjem i flašama, povredivši dvojicu. Na to je policija uzvratila suzavcem i rasterala učesnike protesta, piše portal „Grikreporter“.

Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Grčka u subotu 7.novembra ide u drugi „lokdaun“ u pokušaju da zaustavi drugi talas epidemije koronavirusa. Karantin počinje u šest časova, a ostaju otvorene samo prodavnice sa neophodnim proizvodima poput supermarketa i apoteke.

Da bi se izašlo napolje potrebno je poslati sms sa navedenim razlogom izlaska i vremenskim intervalom boravka napolju i sačekati odobrenje vlasti koje takođe stiže putem poruke na mobilni telefon.

Ovog puta škole ostaju otvorene za razliku od karantina proletos, dok je nastava na daljinu preporučena srednjim školama i fakultetima.

U Grčkoj je danas potvrđeno 2.448 novih sučajeva kovida-19, od kojih je 63 registrovano na graničnim prelazima, saopštila je nacionalna organizacija za javno zdravlje (EODY).

Od poslednjeg preseka zabeleženo je još 14 smrtnih slučajeva, prenosi agencija ANA.

Na respiratorima je 193 pacijenta. Ukupno je zaraženo 52.245 osoba, a preminulo je 715.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar