Protest u Jermeniji, Pašinjan optužio vojsku za pokušaj puča

Svet 25. feb. 202117:09 > 17:15
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HAYK BAGHDASARYAN/PHOTOLURE MANDATORY CREDIT

Hiljade stanovnika Jermenije izašlo je danas na ulice Jerevana nakon što je premijer Nikol Pašinjan optužio vojsku za pokušaj puča.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija, jermenski saveznik sa vojnom bazom u toj zemlji, objavila je da je zabrinuta zbog napetosti u bivšoj sovjetskoj republici i pozvala je na smirenje situacije u skladu sa Ustavom.

Pašinjan (45) je suočen sa pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestonedeljnom sukobu azerbajdžanskih i jermenskih snaga prošle godine. On je pod pritiskom opozicije otkako je Azerbajdžan porazio Jermeniju u ratu za pokrajinu Nagorno-Karabah, koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. novembra i kojim je Azerbajdžan dobio velike delove teritorije u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dve zemlje spore decenijama.

Foto: Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS

Jermenska vojska pozvala Pašinjana da odstupi

Pašinjan je bivši novinar koji je došao na vlast u mirnoj revoluciji u maju 2018. i odbija da odstupi uprkos protestima opozicije. Rekao je da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo, ali sada treba osigurati bezbednost zemlje.

U četvrtak ga je i jermenska vojska pozvala da odstupi.

„Neučinkovito vođstvo trenutne vlasti i ozbiljne greške u spoljnoj politici dovele su zemlju na rub kolapsa“, saopštila je vojska.

Vojska je osudila smenu pomoćnika generala Gaspariana i opisala taj potez „neodgovornim, neutemeljenim i štetnim za državu“.

Foto: Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS

Dvojica bivših predsednika Robert Kočarjan i Serž Sarksjan pozvali su građane Jermenije da daju svoju podršku vojsci. Ne zna se još je li vojska spremna da upotrebi silu i tako podrži svoj poziv za ostavkom Pašinjana. Pašinjan je pozvao svoje pristalice da se okupe u središtu prestonice Jerevan. Obratio se naciji putem prenosa uživo na Fejsbuku.

„Već smo prolili dovoljno krvi“

„Sad je najvažnije zadržati vlast u rukama ljudi jer smatram da je ovo što se događa vojni udar“, rekao je Pašinjan.

Tada se pojavio sa svojom suprugom, sinom i ćerkom ispred zgrade vlade gde se okupilo nekoliko hiljada njegovih pristalica. Poručio je da je ključno izbegavati sukobe uprkos rastućim napetostima.

Foto: Stepan Poghosyan/Photolure via REUTERS

„Nemamo neprijatelje u Jermeniji. Imamo samo braću i sestre“, dodao je premijer.

Nekoliko hiljada opozicionih pristalica organizovalo je protivnički protest na drugoj lokaciji u prestonici. Gomila je skandirala i aplaudirala kad je opozicioni avion preleteo iznad njih, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Arajik Harutjunjan, predsednik enklave Nagorno-Karabah, ponudio se za posrednika između Pašinjana i glavnog štaba.

„Već smo prolili dovoljno krvi. Vreme je da prevladamo krize i krenemo dalje“, rekao je.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je jermenskom kolegi u telefonskom razgovoru da Moskva krizu smatra unutrašnjim pitanjem Jermenije, ali se nada da će se ono rešiti mirnim putem, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar