Protest studenata u Sarajevu: Gladni smo, teše nas krompirom

Svet 07. apr. 202113:00
Podeli:
Članovi Udruženja studenata "Studentskog centra" Foto: izvor N1

Članovi Udruženja studenata "Studentskog centra" održali su protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog loše situacije u studentskim domovima u Sarajevu i nemarnog odnosa nadležnih institucija koji je doveo do situacije da menze ostaju bez hrane. Zbog neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove "Studentski centar" studentske menze ostaju bez hrane tako da studenti ne mogu da iskoriste bonove za hranu koje su uredno platili.

Predsednik Udruženja studenata „Studentskog centra“ Kenan Velagić rekao je da studenti traže svoja prava i da se u 21. veku bore za hranu.

„Dakle, mi se vraćamo vekovima unazad. Dobili smo mi nešto od kantona, a to nešto je enormna količina krompira. Mi nismo platili krompir, već svu hranu koja je navedena u meniju“, rekao je Velagić.

Prema njegovim rečima, stanje u studentskim domovima se ne može popraviti ako se vlasti „45 dana prepucavaju da li je neko direktor ili nije“.

„Nama treba direktor, potpisnik, da potpiše javne nabavke i isplate dobavljačima. Mi imamo zalihe hrane za još nekoliko dana. Mi nećemo da živimo tako da redovno sve plaćamo, a da zavisimo od nekih donacija. Ono što smo platili, treba da dobijemo“, istakao je Velagić.

Studenti su poručili da su ovo „protesti upozorenja i da su studenti gladni“.

Nosli su transparente na kojima je nacrtana zastava Nemačke sa natpisom: „Da li želite da i mi odemo“, „Hrabrost koja se bori, bolja je od slabosti koja truje“.

Studenti su simbolično ispred zgrade Kantona Sarajevo ostavili vrećice sa krompirom.

Studenti su naveli da je pre pandemije koronavirusa u studentskim domovima u Sarajevu bilo oko 1.300 studenata, a da ih je danas oko 600.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se okupljenim studentima i rekao da se radi na rešavanju njihovih problema, ali da to ne ide lako jer su se problemi gomilali 20 godina.

„Velika većina zahteva studenata je opravdana. Činjenica je da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara“, rekao je Forto.

On je podržao proteste studenata, dodavši da je neizvesna sudbina JU „Studentski centar“, ocenivši da se „nešto što se rastura 20 godina, teško može popraviti u kratkom periodu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar