Protest protiv nemačke AfD: Nema mesta za naciste

Svet 28. nov. 202022:40
Podeli:
Foto: Marcel Kusch / AFP / Profimedia

Demonstranti su protestovali protiv krajnje desničarske političke stranke Alternative za Nemačku (AfD), koja je u subotu otvorila dvodnevnu partijsku konferenciju u pograničnom gradu blizu Holandije.

Kritičari su se obrušili na ovu odluku nakon što su druge stranke odložile konferencije ili ih održale onlajn, preneo je Dojče Vele.

Pročitajte još:

Novinska agencija DPA izvestila je da se oko 500 demonstranata okupilo na antirasističkom protestu u zapadnom gradu Kalkar, blizu holandske granice.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Mržnja nije mišljenje“ i „Nema mesta za naciste“.

AfD održava konferenciju da bi razmotrio svoje politike o penziji i osnovnom dohotku. Stranka takođe planira da zakaže nekoliko internih imenovanja.

Pozvano je oko 600 delegata, uprkos pandemiji koronavirusa.

I demonstranti i delegati AfD nosili su zaštitne maske tokom demonstracija i konferencije zbog ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Inače, AfD odbacuje svako poređenje sa nacistima i opisuje se kao nacionalistička i konzervativna stranka.

Alternativa za Nemačku je brzo napredovala od svog osnivanja 2013. godine. Sada je najveća opoziciona stranka u nacionalnom parlamentu Bundestaga, sa 89 mesta. Osnovana kao stranka protiv evra, fokus je preusmerila na imigraciju i islam.

Stranka je bila odlučni kritičar migracione politike kancelarke Angele Merkel 2015. godine, kada je Nemačka primila više od milion migranata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar