Protest opozicije u Tbilisiju, traže nove izbore

Svet 14. nov. 202017:27
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu gruzijske opozicije ispred parlamenta u Tbilisiju zahtevajući nove parlamentarne izbore. Gruzijska opozicija najavila je da će organizovati ulične skupove još tri puta, a prvi skup će se održati na dan posete američkog državnog sekretara Majka Pompea 17. novembra

„Nastavićemo sa protestima sve dok naš zahtev ne bude ispunjen. Tražimo da se zakažu novi parlamentarni izbori, jer su oni održani 31. oktobra pokradeni“, rekao je tokom protesta jedan od lidera opozicione stranke Ujedinjeni nacionalni pokret Nikanor Melija.

Prema njegovim rečima, istovremeno sa protestima nastavljaju se i pregovori sa vlastima po pitanju rešavanja političke krize u zemlji.

Mediji javljaju da je protest završen i da su demonstranti počeli da se razilaze ispred zgrade parlamenta.

Gruzijska opozicija namerava da organizuje ulične skupove još tri puta, a prvi skup će se održati na dan posete američkog državnog sekretara Majka Pompea 17. novembra, izjavio je lider „Evropske Gruzije“ Gigi Ugulava, prenose RIA Novosti.

Prema rezultatima izborne komisije, vladajuća stranka “Gruzijski san” milijardera Bidzine Ivanišvilija osvojila malo više od 48 odsto glasova, dok su opozicione stranke osvojile oko 46 osto glasova.

Opozicija je ocenila da su izbori održani 31. oktobra bili namešteni i odbila je da uđe u parlament. Vladajuća stranka demantovala je tvrdnje opozicije.

Međunarodni posmatrači, među kojima Organizacija za evopsku bezbednost i saradnju i Parlamentarna skupština NATO, ocenili su da su “poštovane osnovne slobode na izborima” ali su dodali da su izbori daleko od besprekornih, pominjući pritisak na glasače.

Lider opozicije Mihail Sakašvili, koji je u egzilu u Ukrajini, rekao je da su rezultati “falsikovani”.

Sakašvili, nekada predsednik Gruzije, pozvao je na proteste odmah posle izbora.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar