Protaševič opet pred medijima: Dobro sam, nisam pretučen

Svet 15. jun. 202110:18 > 12:18
Podeli:
Roman Protaševič Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Pritvoreni beloruski novinar Roman Protaševič pojavio se u ponedeljak na konferenciji za novinare u Minsku i rekao da se oseća dobro i da nije pretučen, što je opozicija ocenila kao novi javni nastup pod prisilom.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored Protaševiča su sedela četiri zvaničnika, od kojih dvojica u uniformi, prenosi Hina.

Kazao je da nije prisiljen na saradnju sa vlastima te da je dobrog zdravlja, nakon što je uhapšen prošlog meseca. Beloruske su vlasti prisilile avion Rajanera da sleti u Minsk 23. maja, nakon čega su Protaševič, kritičar beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, i njegova devojka uhapšeni.

„Sve je u redu sa mnom. Niko me nije tukao, niko me nije dodirnuo“, izjavio je.

„Svestan sam štete koju sam naneo ne samo državi, već i zemlji. Želim sada učiniti sve što je u mojoj moći kako bih ispravio situaciju“, dodao je.

 

Protaševič se od hapšenja nekoliko puta pojavio pred kamerama. Priznao je da je planirao svrgavanje predsednika Aleksandra Lukašenka organizovanjem „nereda“ i odrekao se ranijih kritika upućenih dugogodišnjem beloruskom predsedniku.

„Ovo nije novinska konferencija već prizor Kafke ili Orvela“, napisao je na Tviteru Franak Viačorka, savetnik Svetlane Tihanovskaje, kandidatkinje opozicije na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, koja je u egzilu.

 

Prethodno su vlasti rekle da je Protaševič ekstremista koji potiče nasilje i ustraju u tvrdnji da su televizijska „priznanja“ članova opozicije bila dobrovoljna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar