Prošli mesec u Brazilu je najgori od početka pandemije

Svet 01. apr. 202111:01
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA

Mart je u Brazilu bio mesec sa najviše smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa, sa više od 66.000 umrlih, dok se evropske zemlje spremaju da provedu još jedan Uskrs pod strogim epidemiološkim merama, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nikad u istoriji Brazila nije se dogodilo da jedan događaj ubije toliko ljudi u 30 dana“, rekao je za agenciju Frans Pres Migel Nikolelis, koordinator Naučnog odbora protiv pandemije, koji su formirale severoistočne države Brazila.

„Nalazimo se u najgorem trenutku, sa rekordnim brojevima umrlih i zaraženih, što znači da će i april biti težak“, naglasila je epidemiološkinja Etel Maciel, profesorica na Saveznom univerzitetu Espirito Santo (UFES).

Brazilske bolnice su prepune, a u nekoliko država osoblje je već počelo da bira kome će dati krevete na intenzivnoj nezi.

Pola miliona umrlih do jula?

Epidemija u Brazilu je van kontrole. U martu zemlja je imala 66.573 mrtvih, dvostruko više nego u julu 2020. koji je dosad bio najgori mesec, po podacima od srede uveče. Ujedno je zabeležen i najveći broj mrtvih u 24 sata (3869).

Nikolelis smatra da je vrlo moguće da Brazil dostigne pola miliona umrlih do jula.

Brazil ima 321.515 umrlih od početka pandemije i gotovo 13 miliona zaraženih. I po broju umrlih i po broju zaraženih Brazil je na drugom mestu na svetu, iza SAD-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar