Propao pokušaj formiranja vlade, Bugare čekaju novi izbori

Svet 01. maj. 202123:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarska će u julu izaći na birališta nakon što su socijalisti u subotu postali treća politička partija koja je odbila da vodi vladu. Dugotrajna politička nestabilnost mogla bi da oteža oporavak privrede najsiromašnije države članice Evropske unije.

Socijalisti, koji su na izborima 4. aprila izgubili skoro polovinu svojih mesta, rekli su da će biti nemoguće postići radnu većinu u podeljenom parlamentu i da će mandat vratiti čim im ga predsednik uruči 5. maja.

Predsednik Rumen Radev biće prisiljen da raspusti parlament, imenuje privremenu vladu i raspiše izbore u roku od dva meseca, pa će se oni najverovatnije održati 11. jula.

Dugotrajna politička nestabilnost mogla bi otežati oporavak privrede najsiromašnije države članice Evropske unije koja je pogođena pandemijom i koristi EU fond za oporavak od koronavirusa čija je vrednost 750 milijardi evra.

Odluka socijalista je donesena nakon što su stranka desnog centra GERB odlazećeg premijera Bojka Borisova i nova stranka ITN, koju vodi TV voditelj i pevač Slavi Trifonov, odustali od pokušaja sastavljanja vlade.

Gnev javnosti zbog raširene korupcije nakon gotovo decenije vladanja Borisova osnažio je podršku antielitnoj stranci ITN i dvema manjim partijama, međutim, njih tri zajedno nemaju većinu u parlamentu.

Socijalisti, koji su vodili kampanju protiv GERB-a, rekli su da su tri nove partije odbile da uđu u savez sa njima.

„Tri nove partije u parlamentu pokazale su političku nezrelost, nisu mogle da nadvladaju svoj ego“, izjavila je Kornelija Ninova, liderka socijalista, nakon sastanka.

„U ovoj situaciji, usprkos našoj volji za promenom, vlada sa nama na čelu, čak i ona privremena, je nemoguća“, zaključila je Ninova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar