Pronađena nova vrsta malog kameleona velikog polnog organa

Svet 06. feb. 202113:32 > 14:38
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Poto/Frank Glaw

Naučnici sa Madagaskara i Nemačke pronašli su novu vrstu kameleona koji je toliko mali da bi mogao da bude kandidat za najmanjeg reptila na svetu.

Pročitajte još:

Telo mužjaka nove vrste kameleona s Madagaskara, nazvane brukezia nana je dugačko samo 13,5 milimetara. To je bar 1,5 milimetara manje od dosad najmanjeg kameleona iz iste porodice brukezia.

Bavarska državna zbirka za zoologiju u Minhenu saopštila je da telo nano kameleona od 13,5 milimetara čini tu vrstu najmanjom među 11.500 poznatih vrsta reptila.

Frank Glo, stručnjak za reptile u toj instituciji u Minhenu i član međunarodnog tima istražitelja koji su klasifikovali novu vrstu, rekao je da je sićušnog mužjaka i nešto veću ženku primetio lokalni vodič na planini tokom ekspedicije 2012. godine.

Glo je rekao da čovek mora zaista da se spusti na kolena da bi ih video, naravno kamuflirani su i kreću se  sporo.

U radu objavljenom u časopisu Sajentifik reports (Scientific Reports) navodi se da je mužjak „obdaren“ neproporcionalno velikim polnim organom koji odgovara 18,5 odsto veličine tela. Naučnici kažu da je odlika raznih vrsta malih kameleona da imaju najveće penise u odnosu na veličinu tela.

Istražitelji su bliže analizirali njegove dobro razvijene polne organe i našli da kod ove vrste oni predstavljaju gotovo petinu veličine tela, moguće da bi mužjaku dozvolilo da se pari sa dosta većom ženkom.

Glo i njegove kolege sprovele su CT snimak ženke i otkrili da ima dva jaja što potvrđuje da je odrasla jedinka.

Da bi se potvrdilo da je brukesia nana najmanja vrsta reptila potrebno je da se pronađe još jedinki, što bi moglo da potraje više godina, rekao je Glo.

Kameleoni su ugroženi zbog nestajanja šuma na Madagaskaru gde žive brojne vrste.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar