Profil: Stiv Benon, Trampov mračni strateg

Svet 20. avg 202020:41
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Vest da je bivši strateg kampanje Donalda Trampa uhapšen odjeknula je danas širom sveta. Poznati medijski stručnjak, strateg koji je Trampa doveo do Bele kuće i bez čijeg uticaja on ne bi danas "činio Ameriku velikom", uhapšen je zbog malverzacija sa izgradnjom zida prema Meksiku. Njegov život pun je neverovatnih događaja i još brojnijih nelogičnosti.

Stiv Benon rođen je 1953. godine u Virdžiniji, gde je odrastao u duhu irske katoličke tradicije. Pohađao je mušku katoličku vojnu školu u Ričmondu, nakon čega je školovanje nastavio na fakultetu u Virdžiniji, gde je i diplomirao. Nakon studija pridružio se američkoj mornarici u kojoj je brzo napredovao i postao pomoćnik šefa mornaričkih operacija za Pentagon. Položaj u mornarici napustio je 1983.godine, nakon čega nastavlja školovanje na elitnoj Hardardskoj školi biznisa, što ga je dovelo do funkcije u Goldman Saksu. U tim godinama Benon je odlučio da se specijalizuje za medije i zabavu, pa se preselio u Los Anđeles. U svojoj karijeri bio je i filmski režiser, a imao je brojna ostvarenja u prvoj decenji dvadeset prvog veka. Uglavnom je reč o dokumentarnim filmovima.

Foto:EPA-EFE/Terje Pedersen

Politika je bila predmet njegovog interesovanja još od najmlađih dana. Njegova porodica bila je okrenuta Demokratskoj partiji, ali kao mlad čovek, Stiv je bio nezadovoljan načinom na koji Džimi Karter vodi državu, što je direktan razlog da podrži Ronalda Regana, čuvenog predsednika SAD iz redova republikanaca koji je vodio državu u periodu od 1980-1988. Uporedo sa jačanjem simpatija prema republikancima, rastao i njegov prezir prema finansijskim elitama, kako sa levog, tako i desnog spektra.

Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Kada je Donald Tramp odlučio da se kandiduje za predsednika zemlje, Benon je podržao njegovu kandidaturu. Tramp mu je ponudio mesto izvršnog direktora kampanje za predsedničke izbore 2016.godine, što je ovaj prihvatio. Odmah nakon njegovog dolaska na mesto direktora, Benon je forsirao da se Trampove poruke šalju jasnije biračima kako bi se one vezale za novu politiku i novo lice, Donalda Trampa. Nakon što je Tramp porazio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton i postao predsednik, Benon je nagrađen tako što je postao glavni strateg Bele Kuće i viši savetnik predsednika Trampa. Nakon što je Benon optuživan da je direktno odgovoran za desne pristalice partije čiji ispadi su bili brojni, poput onih u Šarlotsvilu, Tramp je počeo prvi put da sumnja u njegove odluke.

Unapređenje koje je Benon dobio izazvalo je veliko oduševljenje među pristalicama ekstremno desnog krila Republikanske partije, dok su umereniji članovi bili šokirani Trampovim izborom, plašeći se da se opasan ekstremista približava Beloj kući.

Nakon Trampove inauguracije, prvih 6 meseci vlasti bile su direktno vezane za Stiva Benona. Izvori bliski vlasti komentarišu da je bilo nesporno da je Benon glavni čovek administracije, a da njegova moć neprestano raste.

Benona optužuju da je direktno uticao na Trampa da povuče svoj potpis sa Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, kao i da ograniči emigrantima pojedinih zemalja da uđu u zemlju. Svoje rasističke i populističke ispade redovno je pokazivao. Nakon što je njegova moć porasla do neviđenih razmera, neminovan je bio sukob sa drugim savetnicima i članovima kabineta, kao što je Džerard Kušner.

Ubrzo su počele glasine da je njegov odlazak neminovan, a nakon što je časopis „Amerikan Prospekt“ objavio reči iz razgovara za Benonom gde kritikuje ostale savetnike, njegov odlazak je bio siguran. Drugi izvori navode da je Stiv prisiljen da napusti svoju funkciju. Mediji su preneli da je Benon kritikovao Trampa zbog navodne povezanosti sa Rusima, a nije poštedeo ni članove porodice predsednika SAD. Zvanično je napustio mesto u administaciji 2016.godine.

Tramp je 2018.godine izjavio da bi voleo da Benon nije nikada bio deo tima, i dodao da je nakon gubitka posla, Benon izgubio i um. Ubrzo je postalo jasno da je njegova politička karijera okončana.

Podsećamo, Stiv Benon uhapšen je danas jer optužen za prevaru u kampanji “Izgradi zid” koja se fokusirala na sprečavanje dolaska meksičkih imigranata u SAD.Optužen je da je na prevaru uzeo 25 miliona dolara prikupljenih da se podigne ovaj zid. Američko ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv još tri osobe zbog sumnje da su počinili prevaru.

 

 

Komentari

Vaš komentar