Pljušte prijave u Zagrebu, a profesori zlostavljači još rade

Svet 21. jan. 202113:24 > 13:30
Podeli:
Franka Perković Gamulin Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pet prijava za seksualno zlostavljanje na Akademiji dramskih umetnosti (ADU) u Zagrebu, odnosi se na ukupno četiri profesora, a oni su i dalje u radnom odnosu, kaže profesorka s ADU Franka Peković Gamulin.

„Na prijemnom ispitu na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četvoronoške. Tadašnji profesor me je udarao svojim dlanom po guzici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio“ jedno je od mnogih anonimnih svedočanstva koja prepričavaju gnusna iskustva s Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu, a koja su objavljena na Fejsbuk stranici „Nisam tražila“.

Pročitajte još:

Uprava zagrebačkog ADU odmah je reagovala i kako uveravaju, čine sve kako bi dobili pravdu za studentkinje koje su prijavile zlostavljanje.

Kako saznajemo, radna grupa za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti polova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentkinje Akademije dramske umetnosti Univerziteta u Zagrebu juče je održala prvi radni sastanak tokom kojeg su analizirane dosadašnje prijave i utvrđeni dalji koraci rada ovvog tela.

U sastavu te radne grupe su dekan ADU-a profesorka Franka Perković Gamulin, docent Zvonimir Jurić, potom Hana Jušić, Jasna Žmak, Martina Marasović, predstavnica Studentskog zbora ADU-a.

„Zaključno sa sredom, 20. januara, radnoj grupi pristigle tri potpisane prijave i osam anonimnih prijava podnesenih putem formulara koji je dostupan onlajn. Pet prijava se odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu na Akademiji, dok se ostale prijave odnose na tri penzionisana odnosno jednog bivšeg spoljnog saradnika Akademije“.

„Deo profesora je još uvek na radnim mestima, sve dok ne dobijemo sve temelje za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana“ ističe dekan Perković Gamulin.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Radna grupa nastaviće da prikuplja nove prijave pa će na idućem sastanku, u ponedeljak 25. januara, a nakon konsultacija s Kancelarijom prvobraniteljke za ravnopravnost polova doneti odluke o modusima sankcionisanja navedenih prijava.

„Odlučeno je da će platforma za dojavu prijava kroz ovu radnu grupu biti za studente i studentkinje Akademije otvorena i u budućnosti“ jedan je od zaključaka radne grupe ADU koja je osnovana zbog niza svedočanstava o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti polova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja objavljenih na Fejsbuk profilu ‘Nisam tražila’ i komentara studentkinja i studenata ADU koji su usledili na Fejsbuku.

Fejsbuk stranica “Nisam tražila”, koju danas prati više od 23.000 ljudi, pokrenuta je nakon šokantne ispovesti 26-godišnje glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko devojaka, a među kojima su i maloletnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati reditelj, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhapšen u Beogradu.

Milena Radulović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pokrenut je regionalni „Me Too“ pokret.

Mnoga svedočanstva iz regiona, a sve više i iz Hrvatske, mukotrpna su za čitanje.

„Pre desetak godina kada sam se vratila s magistarskih studija u Evropi dobila sam super angažman. Odlična uloga, pristojan honorar. Dolazim na probu i tamo se nalazi osoba koja radi na Akademiji, meni nikada nije predavao, i pita me da gde sam ja to bila. Ispričam mu sve, a njegov odgovor pred 10 ljudi je bio ‘što si to bezveze plaćala mogla si kod mene na časove jebanja godinu dana i sve bih te naučio.’ Dvadeset godina kasnije postajem asistentkinja na Akademiji, nisam imala ambicije da se zaposlim, ali mi je bilo uzbudljivo znanje da tamo radim sa ženom koja sigurno zna više od mene. S obzirom na to da sam imala sve uslove za ulazak u zvanje iako ga ja nisam tražila, jedan muški kolega se prepao da njegovi puleni neće proći pa je brže bolje sazvao sednicu i tamo glasno rekao, a u dekanat poslao mejl u kojem piše, citiram: ‘ta i ta nije dovoljno talentovana glumica da bi bila pedagog’. Meni se moja profesija na žalost zgadila jer u svakom rukavcu odlučuju muškarci koji uglavnom ne znaju da barataju s moći koju imaju, a žene ili ćute jer treba da prežive ili urlaju pa su veštice. Ja se sada bavim nečim drugim, radi mirne duše“ jedan je od primera mučnih ispovesti iz Hrvatske objavljenih na “Nisam tražila.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar