Profesor iz Zagreba napadao studentkinje i u Srbiji

Svet 08. feb. 202115:03 > 15:05
Podeli:
Foto: Shutterstock

U poslednjih nedelju dana, hrvatski portal Telegram objavio je mučne priče nekadašnjih studentkinja Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Četiri žene s kojima su razgovarali, iznele su iste optužbe za seksualno uznemiravanje kojem su, tvrde, bile izložene tokom studija na zagrebačkom fakultetu. Sve sagovornice Telegrama, optužuju istog profesora, čoveka koji je unapređen u počasno zvanje na inicijativu rektora Damira Borasa iako je, kako dokazuju dokumenta dostavljena Telegramu, dobio eksplicitnu izjavu jedne od bivših studentkinja o seksualnom uznemiravanju.

Kako Telegram saznaje, problematični slučajevi koji se povezuju s ovim penzionisanim profesorom, nisu ograničeni samo na Zagreb. Nekadašnja studentkinja iz Beograda, za Telegram je ispričala svoju priču koja datira iz vremena od pre dvadeset godina. Pročitala je ispovesti studentkinja iz Zagreba i rekla kako je njeno iskustvo s tim čovekom bilo slično.

“Ja sam ipak uspela da se izvučem, i to na vlastito insistiranje pre nego što je postalo ogavno, ali trauma je za mene, tada 23-godišnjakinju, bila velika”, rekla je u razgovoru za Telegram. Kaže i kako smatra da svi intelektualci iz regiona “tačno znaju ko je i kakav je on čovek, ali svi decenijama ćute”.

Pročitajte još:

S profesorom je sela u taksi za Suboticu

Borasovog je emeritusa, tvrdi, upoznala početkom 2000-ih u letnjoj školi na Paliću, naselju desetak kilometara udaljenom od Subotice. Seminar je, priseća se, organizovala jedna nevladina organizacija iz Beograda, došli su polaznici iz celog regiona, a zagrebački profesor tamo je bio predavač. “Ja sam tada bila na završnoj godini studija istorije i bila sam studentkinja na nekom obrazovnom programu u toj nevladinoj organizaciji” ispričala je ona.

Kako navodi, jedne večeri su se polaznici dogovarali kako bi mogli da odu do Subotice i prošetaju gradom.

“Nismo se ništa konkretno dogovorili osim da se svi nađemo posle večere pa ćemo se organizovati kako da se prebacimo do Subotice. Izašla sam ispred hotela nešto ranije od dogovorenog vremena i tu je bio samo taj profesor, niti jedan polaznik ili polaznica seminara”, prepričava.

Rekao joj je, tvrdi tadašnja beogradska studentkinja, da su svi već otišli za Suboticu i da ju je on jedini pričekao. “Rekao mi je da ćemo mi sada taksijem brzo stići do tamo i da nas oni čekaju u centru grada, takva je nekakva bila njegova priča”, kaže žena čiji je identitet poznat Telegramu. Ističe da joj je već u tom trenutku nešto bilo sumnjivo, ali i da je profesor imao spremne odgovore na sva njena pitanja. Na kraju su, dodaje, seli u taksi i stigli u Suboticu.

Foto: Shutterstock

Predložio joj je odlazak u mračni haustor

“Naravno, na trgu u centru nije bilo nikoga meni poznatog i postala sam vidno nervozna. On me uveravao da su oni navodno u nekom obližnjem kafiću i krenuli smo ka tom mestu”, prepričava ova žena to letnje veče pre 20-ak godina. Istovremeno je, dodaje, bila uplašena i besna na samu sebe pa nije bila u stanju da sluša šta profesor tačno govori, “a govorio je o nekim istorijskim ličnostima”.

Tvrdi da se zaustavio ispred nekog haustora, odnosno polumračnog prolaza. “Nagnuo se prema meni i rekao mi, toga se odlično i sada sećam: koleginice, znate kako su ovakvi haustori interesantna arhitektonsko umetnička mesta, a verovatno iza postoji i neka veoma lepa zgrada, hajde da pogledamo zajedno. U trenutku sam se trgla i energično i besno se udaljila od njega. Rekla sam mu da istog momenta idem taksijem nazad na Palić i da mu ne padne na pamet da mi se približava ni milimetar više”, govori nekadašnja beogradska studentkinja.

Poslednji su se put sreli prije dve godine

Dalje više nije pokušavao ništa, tvrdi ona. Ušla je u prvi taksi na ulici i sela na prednje sedište. Profesor je, kaže, ušao za njom i seo na zadnje sedište automobila. “Nisam želela da pravim scene pred taksistom, iako, sada kad razmislim, možda sam trebala. Stigli smo na Palić bez ijedne razmenjene reči u taksiju. Zamolila sam taksistu da malo pričeka dok ja izađem pa da tek onda njega pusti napolje iz auta. Čovek me potpuno razumeo i uradio kako sam rekla”, priseća se.

Foto: Shutterstock

Do kraja trajanja te letnje škole, profesor joj se, tvrdi, više nijednom nije približio. Kaže kako ga je posle svega toga srela nekoliko puta na različitim mestima. Poslednji put u Zagrebu pre dve godine. “Svaki put se on meni javi, a ja vrlo drsko otpozdravim. Nisam sasvim sigurna je li svestan odakle moja izražena neljubaznost prema njemu, tj. nisam sigurna da se uopšte seća leta 2000. godine na Paliću”, govori i dodaje da joj je događaj koji danas opisuje izazvao ogromnu traumu u mladosti.

Nikad ga više nisu zvali da predaje na letnjoj školi

Svoju je priču, nekoliko meseci nakon letnje škole, ispričala direktorki nevladine organizacije koja je sve organizovala. “Njen šok i bes bili su neopisivi. Bila je očajna što joj nisam odmah sve ispričala kada se to i dogodilo, ali ja nisam imala svest o tome da to treba da učinim pošto sam situaciju rešila sama”, obrazlaže. Iz te nevladine organizacije, dodaje, profesora više nikada nisu pozvali da bude predavač.

Neke od razloga zašto nije progovorila odmah, pronalazi u obrazovanju, patrijarhalnim kulturnim obrascima i šovinizmu. “Sve nas to uvek drži u nekoj (polu)zamci bez snage za energično i brzo delovanje. Zato je uvođenje seksualnog obrazovanja u sve školske kurikulume neophodno”, zaključuje Telegramova sagovornica iz Srbije.

O slučaju profesora kojeg je lično predložio za profesora emeritusa, rektor Boras je u skandaloznom saopštenju rekao da “nakon očitovanja koje je zatražio od profesora, utvrđenih činjenica i uvida u predočenu dokumentaciju, nije sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka”. Istovremeno, Telegram već nedelju dana razgovara sa ženama čije priče govore o ustaljenom, višedecenijskom obrascu ponašanja rektorovog štićenika u časnom zvanju Univerziteta u Zagrebu.

Tekst preuzet sa portala Telegram.hr.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar