Proevropske partije formiraju novu vladu Rumunije

Svet 22. dec. 202012:50
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DRAGOS ASAFTEI HANDOUT

Tri proevropske rumunske partije desnog centra potpisale su koalicioni sporazum o formiranju vlade koju će voditi ekonomista Florin Kicu.

„Želimo da brzo damo Rumuniji vladu koja će sprovoditi reforme u cilju povećanja kvaliteta života i modernizacije zemlje“, saopštio je 21. decembra predsednik Nacionalne liberalne stranke (PNL) Ludovik Orban.

PNL će, ako dobije odobrenje parlamenta, voditi zemlju sa novoformiranim savezom USR-PLUS i partijom mađarske manjine UDMR.

Pročitajte još:

Partije su predložile da Kicu, aktuelni ministar finansija, bude predsednik nove vlade. Njega će morati formalno da nominuje predsednik Klaus Johanis, koji je ranije rekao da neće stajati na putu predlogu. Johanis je već pozvao političke partije na konsultacije danas popodne.

Kicu, 48-godišnji bankar bio je senator od 2016. godine, a tokom protekle godinje na čelu Ministarstva finansija.

„Imaćemo stabilnu, dugoročnu vladu, fokusiranu na interese građana“, izjavio je Kicu i izrazio nadu da će njegova vlada brzo biti odobrena kako bi pripremio državni budžet za 2021. godinu.

Pored budžeta, nova vlada će morati da organizuje i vakcinaciju stanovništva protiv kovida-19 i da sprovede reforme kako bi se oporavila ekonomija teško pogođena pandemijom.

Posle parlamentarnih izbora održanih 6. decembra Rumunija je dobila fragmentiran parlament. Liberali, koji su smatrani favoritima, dobili su 25 odsto dok je levičarska Socijaldemokratska partija osvojila 29 odsto.

Johanis je ipak jasno pokazao da prednost daje vladi pod vodjstvom PNL, preneo je EURACTIV.com. Tri partije desnog centra imaju ukupno 244 poslanika, 11 više od neophodne većine u parlamentu.

Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Predsednik koalicije USR-PLUS Dan Barna rekao je da je sporazum partija „odgovoran kompromis za budućnost Rumunije“ i da se nada da će članovi nove vlade položiti zakletvu pre Božića.

Kopredsednik alijanse USR-PLUS Dačan Čološ, koji je i šef političke grupe Obnovimo Evropu (Renew Europe) u Evropskom parlamentu, izjavio je da koalicija predstavlja prekretnicu za Rumuniju, koja će će imati koristi od evropskih fondova u „nezapamćenom iznosu“ od 80 milijardi evra za period od 2021. do 2027.

„Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost dok se suočavamo sa ekonomskom krizom i pandemijom“, rekao je predsednik UDMR-a Hunor Kelemen, preneo je AFP.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar