Podeli
Foto:Bildagentur-online/O hde / Alamy / Alamy / Profimedia; EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY; Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Poslednjih godina u Rusiji se pojavilo sve više medija koji uz pomoć konvencionalnih i manje konvencionalnih metoda nagrizaju moć Vladimira Putina. A jedna reč je svima na usnama: "probiv" - što znači probiti ili, u slengu, pretražiti.

Pročitajte još:

U Rusiji, “probiv” se odnosi na praksu da svako može da kupi informacije i podatke o svakome u Rusiji. Cene se kreću od nekoliko dolara na Telegramu do nekoliko stotina na dark vebu i može se kupiti sve, od telefonskog listinga do putnih lista. Probiv koriste ljubomorni supružnici i znatiželjni poslovni partneri ali i kriminalci svih fela. Od nedavno, koriste ga i novinari i politički aktivisti u svojim istraživanjima.

Rusija je, piše Njujork tajms, od nedavno postala verovatno najuzbudljivije mesto za istraživačke novinare na svetu a oni, uz pomoć svojih metoda, sve više i više uspevaju da probiju rupe u velu koji okružuje Vladimira Putina.

Procvat nezavisnog novinarstva i kritike vlade dostigao je nivo koji u ovoj zemlji nije viđen od 1990ih, rekao je Denis Volkov, zamenik direktora istraživačkog Levada centra.

Prodor probiva

Probiv je bio kljućan za taj procvat. Zahvaljujući ovoj praksi, međunarodni istraživački kolektiv Belingkat identifikovao je ruske tajne agente koji su otrovali Navaljnog. Novinar ovog kolektiva je za nekoliko stotina evra vrednu kriptovalutu dobio podatke o agentu koga je potom kontaktirao glavni Putinov protivnik Aleksej Navaljni i od njega izvukao priznanje da su ga otrovali novičokom.

Probiv je ruski fenomen. Zapadni mediji navodno ne pribegavaju plaćanju informacija jer, piše Njujork tajms, smatraju do “neetičkim i nelegalnim” načinom rada. Pa išak, ni Vašington post ni CNN ni Špigl nisu imali problema da koriste podatke do kojih su ruski novinari došli ovako ili onako za svoje tekstove o, primera radi, trovanju Navaljnog.

“Publici je svejedno da li ste kupili podatke ili ste ih dobili od izvora”, kaže Roman Anin, osnivač ajStoriza, neprofitnog ruskog istraživačkog sajta. Budući da živimo u zemlji gde se ubijaju opozicioni lideri, možemo da zaboravimo na ova pravila jer su ove priče važnije od naših etičkih pravila.
Upravo su ruski novinari i sajtovi koji su na marginama legalnosti, otvorili prozor u tajni Putinov svet i otkrili neke neverovatne priče o korupciji, moći i međunarodnom uticaju. Među njima su:

– Sajt Proekt je identifikovao Putinovu “tajnu porodicu” i otkrio da je žena koja je navodno bila u vezi sa Putinom zaradila 100 miliona dolara zahvaljujući vezama sa ruskom državom.

– AjStoriz su iskoristili hakovane mejlove kako bi dokumentovali kako je bivši Putinov zet zgrnuo ogromno bogatstvo koriteći veze sa vrhom države.

– Belingkat je otkrio ime i fotografiju ruskih agenata koji su otrovali odbeglog agenta Sergeja Skripala i njegovu ćerku u Engleskoj 2018.
-Meduhsja grupa RBC pokazala je političku mašineriju farme trolova koji su se mešali u američke izbore 2016.

– Nezavnisni sajt Meduza otkrio je koliko duboko seže korupcija u moskovskoj vladi.

– Navaljnova fondacija je otkrila tajnu Putinovu palatu na obali Crnog mora a snimak dronova palate je na JuTjubu pregledan više od 100 miliona puta.

Pročitajte i:

Društvene mreže

Za razliku od, na primer, SAD koji društvene mreže i druge platforme gledaju sa podozrenjem, kao legla deiznformacija i lažnih vesti, u Rusiji su ove nove platforme alat kojim može da se otkrije korupcija u vlasti. Zato i ne čudi što je Navaljni kritikovao odluku Tvitera da zabrani bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu da tvituje.

Novi ruski istraživački mediji oslanjaju se na internet za prikupljanje podataka i objavljivanje istih, a “nogu je povukao” Navaljni svojim JuTjub emisijamai istragama.

Navaljni, pak, sebe ne smatra novinarom. “Koristimo istraživačko izveštavanje kao sredstvo za postizanje političkog cilja”, rekao je jedan njegov saradnik.

Sve to je nateralo Putina da preispia višedecenijsku igru mačke i miša sa nezavisnim novinarima i pokuša da nađe ravnotežu između velike ljubavi svojih građana prema internetu i pretnji koju on predstavlja po njega.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar