Problem za Britaniju: AstraZeneka iz Holandije ostaje u EU

Svet 09. apr. 202112:54 > 13:06
Podeli:
španija vakcinacija astrazeneca
Foto: REUTERS/Sergio Perez

AstraZeneka složila se da će gotovo sve doze te vakcine proizvedene u Holandiji ostati u EU. Tijeri Breton, bivši francuski ministar finansija, a sada evropski poverenik koji vodi radnu grupu za vakcine, rekao je da mu je izvršni direktor AstraZeneke potvrdio da će se skoro sve što proizvedu u holandskom pogonu sada isporučivati članicama EU. Od toga će biti izuzeto 1,2 do 1,5 miliona doza, piše britanski Gardijan.

Pročitajte još:

Holandska fabrika Halix proizvodi mesečno oko 7,5 miliona doza britansko/švedske vakcine AstraZeneka. AstraZeneka je početkom godine objavila da neće isporučiti ranije ugovorene i plaćene doze Evropskoj uniji u dogovorenom ritmu, i sada EU pokušava da se izbori za vakcinu za svoje građane. Velika Britanija tvrdi da njima pripada holandska vakcina.

Britanski Gardijan piše da je Univerzitet Oksford lani za rad na svojoj vakcini s kompanijom AstraZeneka dobilo više od 65,5 miliona funti od britanske vlade. Britanci smatraju da imaju pravo na vakcinu iz Holandije. Evropski poverenik je rekao da je u prvim razgovorima s izvršnim direktorom AstraZenekom čuo da je britanska vlada finansirala ulaganje u holandski Halix kako bi mogao da proizvodi potrebne količine vakcina.

“I dogodilo se da sam ih posetio, i pitao sam koliko su ih primili od britanske vlade. Bili su tamo predsednik i izvršni direktor i rekli su mi: ništa. Nula. Tri puta sam postavio pitanje i dobio sam tri puta isti odgovor“, rekao je Tjeri Breton u četvrtak uveče.

Tijeri Breton Foto: EPA-EFE/Emil Helms

Da je AstraZeneka Evropskoj uniji isporučila ugovorenu vakcinu kao što ga je isporučila Velikoj Britaniji, 27 članica EU bi imale bolje rezultate u vakcinaciji nego Velika Britanija, poručio je poverenik.

EU i dalje smatra da će ispuniti cilj da do 14. juna vakciniše 70 odsto odraslih, poručio je poverenik Breton. EU očekuje da će u drugom tromesečju dobiti 360 miliona doza vakcina.

Breton veruje da bi to osiguralo građanima da uživaju u letnjem odmoru. „Bićemo u mnogo boljoj situaciji, verovatno da ponovno putujemo, imamo društveni život i da imamo gotovo normalnu turističku sezonu, što je vrlo važno“, poručio je evropski poverenik.

“Organizovao sam video konferenciju između izvršnog direktora Halixa i izvršnog direktora AstraZeneke, i na kraju je izvršni direktor AstraZeneke prepoznao da je sva proizvodnja Halixa planirana za isporuku u EU. To je sve što vam mogu reći ”, rekao je Breton. Izvršni direktor AstraZeneke rekao je da su od februara planirali da se sve proizvedeno od februara u holandskoj fabrici Halix isporuči u EU, osim jedne serije vakcina.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar