Prljavom kampanjom konzervativni homofob Duda zadržao tron

Svet 14. jul. 202009:58
Podeli:
Andžej Duda Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Upravo održani izbori u Poljskoj bili su borba za budućnost Poljske. Bila je ovo trka suprotstavljenih vrednosti ključna za oblikovanje budućnosti ove zemlje i njenih pogoršanih odnosa sa Evropskom unijom. Na žalost onih naklonjenih Evropi i njenim vrednostima, pobedu je - mada vrlo tesnu - odneo Andžej Duda, dosadašnji predsednik.

Državna izborna komisija objavila je da je Duda, saveznik vladajuće nacionalističke Partije prava i pravde, osvojio 51.2 odsto glasova. Dudin protivkandidat bio je liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Oni ne baš naklonjeni Dudi upozoravali su da ukoliko on bude izabran za još jedan petogodišnji mandat, njegovi saveznici i vlada koju vodi nacionalistička partija Prava i pravde, nastaviće sa socijalno-konzervativnim politikama, pokušajima za većom kontrolom institucija i programima velikodušnih davanja. Očekuje se da će pobeda Andžeja Dude doneti pečat legitimiteta kontroverznim promenama u javnom sudstvu, kao i protivljenju pravu na abortus i LGBT pravima.

LGBT i komunizam

Duda se našao na meti brojnih kritika tokom izborne kampanje zbog izjave da su LGBT prava štetnija „ideologija“ nego komunizam, piše BBC.

Duda  je advokat po profesiji, a prvo je odneo iznenađujuću pobedu na izborima 2015. godine, kandidujući se kao predstavnik mladih, umeren političar iz redova partije Prava i pravde, koja je izgubila niz izbora pod vođstvom Jaroslava Kačinjskog.

Andžej Duda Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Duda je konzervativni katolik i kaže da želi da brani tradicionalnu porodicu. Sa jedne strane, on podržava popularan i velikodušni socijalni program vlade 500+, po kojem porodice dobijaju 500 zlota (110 evra) mesečno za svako dete, sve dok ne napuni 18 godina.

Kao rezultat politike vlade mnoge porodice su izašle iz siromaštva i, prvi put od kraja komunizma 1989. godine, postoji osećaj da neka partija brine za njihove potrebe. Ovo posebno važi u selima i manjim gradovima, gde je Duda osvojio apsolutnu većinu glasova u prvom krugu izbora pre dve nedelje.

Sa druge strane, obećao je da će poljske porodice zaštiti od onoga što naziva „uvezenom LGBT ideologijom“ kojom se, kako kaže, pokušava seksualizacija poljske dece. Seksualno obrazovanje u poljskim školama ne postoji u praksi. Umesto toga učenici prisustvuju „časovima porodičnog života“, u kojima se ponekad govori u seksualnom obrazovanju, često sa sveštenicima i monahinjama.

Andžej Duda Foto: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Predsednik Duda takođe podržava nove zakone vlade kojim se uspostavlja veća kontrola nad nezavisnim institucijama, pre svega javnim medijima i pravosuđem. Poljski javni servis finansiraju poreski obveznici i obavezan je da o političkim zbivanjima izveštava uravnoteženo. Umesto toga, u glavnom dnevniku vlast se hvali, a kandidat opozicije Tšaskovsi napada optužbama da sarađuje sa Jevrejima i LGBT aktivistima.

Duda je takođe podržao većinu reformi pravosuđa koje je sprovela vlada, a za koje je Evropska unija i više međunarodnih organizacija reklo da narušavaju nezavisnost institucija i vladavinu prava.
Zategnuti odnosi sa Evropskom unijom rezultat su te politike, a Duda je za EU jednom rekao da je to „izmišljena zajednica od koje ne dobijamo mnogo“.

Ipak, sa sadašnjim budžetom, Poljska je najveći neto korisnik fondova Evropske unije.

„To je socijalna politika, budalo“

Andžej Duda Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Pročitaj i:

Dojče vele iznosi zanimljivu tezu o Dudinom prostiranju preko oba repa političkog spektra; iako konzervativac, on je uspeo da pridobije i glasove poljske levice zahvaljujući socijalnoj politici koju predvodi.

Pored jasnog pobednika, piše Dojče vele, predsednički izbori u Poljskoj imaju i jasnog gubitnika: To je (ideološka) poljska levica. Rezultat: manje od tri odsto osvojenih glasova. To je katastrofa, ali i pokazatelj da su Duda i vladajuća stranka PiS svojom socijalnom politikom već odavno prisvojili delove biračkog tela poljske levice.

Duda, koji je retko imao hrabrosti da ustane protiv kursa svog političkog mentora Jaroslava Kačinjskog, dovršiće revoluciju konzervativaca u Poljskoj. Štaviše, on će legitimisati odlazak Poljske u poluautoritarnu, neliberalnu demokratiju.

To, kako se čini, ne zabrinjava većinu njegovih birača. „To je socijalna politika – budalo!“ Varijacija na taj poznati citat bivšeg američkog predsednika Bila Klintona ostaje recept za pobedu na izborima u Poljskoj.

Komentari

Vaš komentar