Pristalice saudijske princeze traže da joj Britanija pomogne

Svet 01. mar. 202111:13
Podeli:
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Pristalice ugledne saudijske princeze, pritvorene zajedno sa svojom ćerkom u Rijadu, apelovale su na britanske vlasti da pomognu u njihovom oslobađanju.

PROČITAJTE JOŠ:

U dva pisma, prekomorskom sekrataru Domoniku Rabu i osnovnom sekretaru Komonvelta Patriciji Skotland, princezine pristalice su ih pozvale da intervenišu u ime princeze Basmah bint Saud bin Abdulaziz i njene ćerke Souhoud Al Šarif, koje su uhapšene u Džedi pre dve godine.

Spomenuli su da princeza ima problem sa srcem, što zahteva hitnu medicinsku terapiju, prenosi Gardijan.

„Verujemo da njen život zavisi od oslobađanja“, spomenuli su u pismo ovlašćeni savetnik domaćinstva Henri Estamant i Lusi Rae iz britanske organizacije za ljudska prava Grant Liberti.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

„Preklinjemo vas da posredujete. Budući da su državljani Komonvelta, verujemo da imate moralnu obavezu da se borite za njih“, napisali su.

Princeza Basmah, ćerka drugog kralja Saudijske Arabije i otvoreni zagovornik ljudskih prava, uhapšena je u martu 2019. godine zajedno sa svojom ćerkom. Uhapšene su kada su pokušale da otputuju iz Saudijske Arabije u Švajcarsku, gde je trebala da dobije terapiju koja joj je potrebna.

Njen lični avion nikada nije napustio Džedu, dok snimci nadzorne kamera iz jednog španskog autleta pokazuju osam naoružanih ljudi koji pokušavaju da zadrže princezu.

Princeza i njena ćerka su odvedene u zatvor Hair, ozloglašeni najbezbedniji objekat u Rijadu, u kojem se nalazi oko 5.000 zatvorenika.

„Bićete svesni da je Al Hair dobro poznato mesto za mučenje i zlostavljanje zatvorenika u Saudijskoj Arabiji“, napisali su u pismu, navodeći da vezi princeze Basmah sa Velikom Britanijom.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Spominje se i da je princeza verovatno bila pritvorena kao rezultat njene pomoći za građanske slobode širom kraljevine, pored njenih bliskih veza sa nekadašnjim prestolonaslednikom Mohamedom bin Hajefom.

Pristalice su tražile da se pokrene slučaj sa vlastima u Saudijskoj Arabiji i da se koriste svi diplomatski i pravni alati kako bi se forsirale promene.

Nejasno je da li će vlasti Saudijske Arabije priznati dvojno državljanstvo princeze i njene ćerke. Zakon o državljanstvu kraljevine kaže da Saudijci ne mogu da kupe inostrano državljanstvo bez dozvole, a dvojno državljanstvo nije priznato po saudijskom zakonu.

Saudijska misija pri UN u Ženevi rekla je da je princeza optužena za krivična dela koja uključuju ilegalni pokušaj putovanja van kraljevine, a da je njena ćerka uhapšena zbog napada na agenta dok je obavljao svoje dužnosti, a pored toga na teret joj se stavlja i sajber kriminal.

Dodali su da je princeza bila podvrgnuta lekarskom pregledu pre nego što je poslata u zatvor i da su obe dobile neophodnu medicinsku negu. Ni princeza ni njena ćerka nisu dobile advokata ni datum suđenja, prenosi Gardijan.

Princeza je samo jedna od brojnih starijih članova kraljevske porodice koji su pritvoreni. Među njima su i princ Ahmed bin Abdulaziz kao i kraljev nećak princ Mohamed bin Najef koji su hapšeni prošlog marta.

Oni su u pritvoru zbog protivljenja prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, koji je učvrstio vlast u Saudijskoj Arabiji usled hapšenja brojih političkih aktivista i sveštenika.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar