Protest pristalica Navaljnog 14. februara: Poruke u srcu

Svet 09. feb. 202114:30
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Leonid Volkov, saradnik ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozvao je danas građane Rusije da na kratko izraze protest ispred svojih kuća 14. februara, paljenjem lampica na svojim mobilnim telefonima i sveća u obliku srca i da to objave na društvenim mrežama.

Tokom proteklih nekoliko nedelja hiljade građana izlazilo je na ulice ruskih gradova da izraze protest povodom zatvaranja Navaljnog, poznatog kritičara predsednika Rusije Vladimira Putina.

Policija je odvela u pritvor više od 11 hiljada ljudi koji su učestvovali u protestima širom Rusije, dok je Kremlj okarakterisao demonstracije kao nelegalne i opasne, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Prema rečima Volkova, ovaj vid protesta koristila je i opozicija u Belorusiji, a ne bio trebalo da traje duže od 15 minuta, ali bi trebalo da pomogne da se policija drži na distanci.

Volkov je apelovao da svako snimi čin protesta ispred svoje kuće, a snimak postavi na društvene mreže.

„Nema specijalne policije, nema straha. Možda se nekome čini da tih 15 minuta neće ništa promeniti, ali zapravo, promeniće sve“, poručio je Volkov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je optužilo saradnike Navaljnog da deluju kao NATO agenti i po nalogu severnoatlantskog saveza s ciljem da unesu pometnju u rusku politiku.

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Volkov planirao da zaustavi proteste, ali je nakon konsultacija sa predstavnicima EU, Velike Britanije i SAD, promenio mišljenje.

„Nećemo se ni sa kim igrati mačke i miša, ali će naše bezbednosne službe privesti pravdi sve one koji krše zakon“, poručio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Slučaj Navaljni je podgrejao tenzije između Rusije i Zapada i vratio na dnevni red raspravu o sankcijama, jer su saradnici ruskog opozicionara apelovali na zapadne zemlje da targetiraju Putinove saradnike.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar