Princ krvavih ruku oženio je svoju rođaku i sada imaju petoro dece

Svet 26. okt. 202119:41
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman nekada je u očima sveta bio mladi reformator, ali njegova reputacija pala u vodu. Danas, na glasu je kao diktator i nemilosrdni vladar koji se nije libio ni da hapsi svoju konkurenciju niti da naruči ubistvo svojih kritičara. Sve to nije smetalo jednoj Sari, koja je u braku sa bin Salmanom već deset godina tokom kojih mu je rodila petoro dece.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako u Saudijskoj Arabiji muškarci mogu da imaju više žena, to nije slučaj sa bin Salmanom. Princ prestolonaslednik je u braku samo sa princezom Sarom bint Mašun bin Abdulaziz Al Saud. Još neobičnija stvar u vezi ovog braka je da su princ i njegova supruga rođaci.

Par se navodno venčao 2006. godine, mada neki kažu i da su se venčali 2008. godine. Imaju petoro dece, tri dečaka i dve devojčice. Prinčevi se zovu Salman, Mašur i Abdulaziz (rođen je 2021. godine), a princeze Fahda i Nora. Tačna godišta dece nisu poznata javnosti.

Bin Salman je jednom prilikom istakao da želi da njegova žena i deca vode normalan život i da ne želi da njegov položaj i buduće aktivnosti utiču na to. Ne želi da njegova porodica bude u centru dešavanja i pod lupom javnosti, izloženi političkim pritiscima.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Mediji su 2019. godine izveštavali da su princ i njegova supruga sa decom na letnjem odmoru na Crvenom moru. Izvor blizak paru tada je tvrdio da princeza ima sličnu narav kao njen muž.

Sa druge strane, prema Ali al-Ahmedu iz Instituta za zalivska pitanja, na osnovu anonimnih izvora iz porodice Al Saud, objavljeno je da je princeza Sara bila izložena nasilju u porodici od ranih dana svog braka. Slične optužbe se pominju i u knjizi pod naslovom „Saudijski telohranitelj“ Marka Janga koji je radio za porodicu.

Mediji je do sada nisu uslikali sa mužem u javnosti. Ona vodi privatan život, a koliko je poznato nema njenih dostupnih fotografija. U jednom trenutku su se pojavile dve njene navodne fotografije, ali se kasnije ispostavilo da je u pitanju preduzetnica Hala Kazem.

Ko je Mohamed bin Salman?

Mohamed bin Salman je rođen u avgustu 1985. godine, a ukoliko postane kralj u svojim tridesetim, biće najmlađi monarh moderne saudijske države. On je diplomirani pravnik i godinama je radio sa ocem, još iz dana kada je stariji Salman bio guverner Rijada. No, njegov uspon ka moći desio se veoma brzo.

MBS je bio omiljen u društvu, ali njegova budućnost u borbi za tron bila je neizvesna.

Zapadni političari su u početku bili impresionirani mladim princom. Bez problema se rukovao sa američkim ženama i gledao ih u oči, što i nije čest slučaj sa saudijskim monarsima. Jednom je tokom sastanka sa bivšim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem seo za klavir i počeo je da svira.

Na ekonomskom frontu, Mohamed bin Salman je po dolasku na poziciju prestolonaslednika najavio značajne promene saudijske ekonomije. Tu je na prvom mestu bio program nazvan Vizija 2030 koji ima za cilj da okonča oslanjanje kraljevstva na naftu.

Pored toga, novi planovi uključuju zagovaranje da žene imaju značajnije ekonomske uloge kao i zagovaranje delimične privatizacije državne naftne kompanije. Saudijska Arabija je, takođe, početkom juna 2018. izdala prvih deset vozačkih dozvola ženama. Pod njegovim rukovodstvom Saudijska Arabija je dobila prvu ambasadorku u Vašingtonu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar