Princ bin Salman je psihopata, hteo je da ubije kralja, tvrdi obaveštajac

Svet 25. okt. 202121:16
Podeli:
Foto: Wiktor Szymanowicz / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prestolonaslednik i de facto vladar Saudijske Arabije predložio je da se pokojni kralj Abdulah ubije „otrovnim prstenom“, rekao je bivši vodeći saudijski obaveštajac. .

U intervjuu za Si-Bi-Es, Sad al-Džabri je rekao da je Mohamed bin Salman rekao svom rođaku 2014. da želi to da učini kako bi svom ocu oslobodio tron.

U to vreme je bilo napetosti u vladajućoj porodici oko toga ko će doći na tron.

Saudijska vlada je Džabrija nazvala bivšim diskreditovanim operativcem s dugom istorijom izmišljanja.

„Dovoljno je da se rukujem s njim i biće gotov“

Džarbi je u intervjuu za CBS rekao da je prestolonaslednik Mohamed, de facto vladar Saudijske Arabije i sin kralja Salmana, „psihopata, ubica s neograničenim resursima na Bliskom istoku, koji predstavlja pretnju svom narodu, Amerikancima i planeti“.

Džarbi tvrdi da je princ na sastanku 2014. predložio svom rođaku, princu Mohammedu bin Najefu, tadašnjem ministru unutarnjih poslova, da organizuje ubistvo kralja Abdulaha.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Rekao mu je: ‘Želim da ubijem  kralja Abdullaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se rukujem s njime i biće gotov'“, rekao je Džarbi.

„Bez obzira je li se samo šalio… to je rekao i mi smo to shvatili ozbilno“, dodao je.

Abdulah je umro 2015. u 90. godini, a nasledio ga je njegov polubrat Salman, otac Mohameda bin Salmana koji je imenovao Mohameda bin Najifa za prestolonaslednika.

Poriče optužbe za umešanost u ubistvo Kašogija

Dve godine kasnije bin Najefa je na mestu prestolonaslednika zamenio bin Salman. Bin Najef je izgubio i položaj ministra unutarnjih poslova, a navodno je stavljen u kućni pritvor pre nego što je prošle godine pritvoren pod nepoznatim optužbama.

Džamal Kašogi
Džamal Kašogi Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Džarbi je pobegao u Kanadu kad je svrgnut Mohammed bin Najef.

U intervjuu je rekao i da ga je prijatelj iz bliskoistočne obaveštajne službe upozorio da je Mohamed bin Salman u oktobru 2018. poslao za njim tim ubica, samo nekoliko dana nakon što su saudijski agenti ubili disidentskog saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj.

Naveo je da je tim od šest osoba sleteo na aerodrom u Otavi, ali su deportovani nakon što su carinici kod njih pronašli „sumnjivu opremu za DNA analizu“.

Princ Mohamed poriče optužbe, kao i umešanost u ubistvo Kašogija iako su američke obavještajne agencije ocenile da je on odobrio operaciju.

BONUS VIDEO: Osmeh princeze od Monaka

Komentari

Vaš komentar