Preti raspad: Škotski nacionalisti imaju većinu u parlamentu

Svet 08. maj. 202121:45
Podeli:
Škotlanđanin
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Škotske stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su većinu mesta u škotskom parlamentu na izborima, što im daje mogućnost da pokrenu pitanje drugog referenduma o napuštanju Velike Britanije. Liderka irske stranke Šin Fejn Meri Lu Mekdonald rekla je danas da će Irska „pažljivo pratiti šta će se dešavati u Škotskoj“.

Prema rezultatima koji nisu još konačni Škotska nacionalna stranka (SNP) i Škotska partija zelenih, koje se obećale referendum o nezavisnoti ako pobede, osvojili su 65 od 87 mesta za koje su do sada prebrojani glasovi na izborima za parlament sa ukupno 129 poslanika.

SNP, kojoj bi ovo bio četvrti mandat na vlasti, najavila je da će tražiti da se održi novo izjašnjavanje o odvajanju od Velike Britanije ukoliko osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 poslanika.

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

Po poslednjoj anketi sredinom decembra prošle godine, 58 odsto Škota podržava odvajanje od Velike Britanije.

Iz SNP su poručili da bi glasanje na referendumu trebalo da bude održano tek nakon završetka epidemije kovid- 19. Odluku o datumu održavanja referenduma donosi škotski parlament.

Nikola Stardžon
Nikola Stardžon Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Premijerka Škotske Nikola Stardžon je ponovila rešenost da organizuje novi referendum o škotskoj nezavisnosti, nakon izjašnjavanja 2014. godine, kada je 55 odsto Škota bilo protiv nezavisnosti.

Škotskoj je potrebna dozvola Parlamenta Velike Britanije za održavanje zakonitog referenduma, ali bi SNP mogao da to učini bez dozvole, usled čega bi slučaj mogao da završi na sudu.

Škotska premijerka je uoči izbora izjavila da referendum mogu da spreče samo sudovi. Ona je za „Skaj njuz“ rekla da, ukoliko se premijer Velike Britanije Boris Džonson protivi održavanju referenduma, to treba da učini na sudu.

Pobeda stranaka koje zagovaraju nezavisnost na izborima u Škotskoj „značajna je i za kampanju irskog jedinstva i nagoveštava temeljne promene u Velikoj Britaniji“, poručila je danas predsednica irske nacionalističke stranke Šin Fejn Meri Lu Mekdonald.

Meri Lu Mekdonald
Meri Lu Mekdonald Foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

Liderka Šin Fejna poručila je da će njena stranka, koja je deo vladajuće koalicije u Severnoj Irskoj i glavna opoziciona stranka u Irskoj, vrlo pažljivo pratiti šta će se dalje dešavati u Škotskoj.

Šin Fejn se već godinama zalaže da se Severna Irska ujedini sa Republikom Irskom, naročito otkako je Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz Evropske unije, uprkos tome što je većina u Severnoj Irskoj želela ostanak u EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar