Presečen lanac najvećih falsifikatora evra u Evropi

Svet 17. jul. 202014:12
Podeli:
Foto:shutterstock By VAKS-Stock Agency

U Italiji je uhapšeno 44 osobe koje su falsifikovale evre, čime je razbijena najveća kriminalna grupa falsifikatora, koja je proizvela 25 odsto lažnih evra koji su u opticaju, saopštio je danas Evropol.

Akciju su zajedno obavile snage za sprovođenje zakona iz Italije, Belgije i Francuske uz pomoć Evropola, a tom prilikom u Italiji je zamrznuta imovina kriminalaca vredna osam miliona evra.

Oduzeto je oko 50 stanova, osam poslovnih prostora, dve farme, 10 kompanija koje posluju u različitim sektorima, 12 vozila, jedan luksuzni čamac i 22 bankovna računa.

Istraga protiv ove kriminalne grupe počela je u oktobru 2017. godine nakon oduzimanja banknota od 50 evra u italijanskoj provinciji Benevento, a forenzičkom istragom banknota potvrđeno je da su novčanice proizvedene sofisticiranom metodom štampe koja zahteva izuzetno visoku tehničku stručnost i dobru mašineriju.

Foto:shutterstock By Yulia Grigoryeva

Falsifikatori su kopirali sve glavne bezbednosne karakteristike originalnih novčanica evra, a smatra se da je kriminalna mreža tokom godina proizvela i distribuirala više od tri miliona falsifikovanih novčanica ukupne nominalne vrednosti preko 233 miliona evra, što predstavlja četvrtinu svih falsifikovanih novčanica evra otkrivenih u prometu od uvođenja evra.

Vođa grupe učestvovao je u falsifikovanju novčanica više od 20 godina i on je uspostavio mrežu zaduženu za proizvodnju falsifikovanih evra i drugih valuta, kao i njihovu distribuciju na evropskom tržištu.

Istraga je otkrila veze s italijanskom kriminalnom mrežom, Kamor.

U saopštenju se podseća da je u Napulju u februaru 2018. godine preliminarna istraga dovla do zaplene oko 450.000 u apoenima od 50 i 100 evra ukupne nominalne vrednosti 41 milion evra, koje su pronađene skrivene u bačvama.

Komentari

Vaš komentar