Preminuo kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar

Svet 10. okt. 202116:22
Podeli:
Abdul Kader Kan Foto: FAROOQ NAEEM / AFP / Profimedia

Kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan, zaslužan za nuklearni arsenal Pakistana i čovek koji je priznao da je bio deo lanca širenja nuklearnog oružja, preminuo je danas u 85. godini.

PROČITAJTE JOŠ:

U izveštaju pakistanske državne agencije APP, navodi se da je Kan primljen u jednu pakistansku bolnicu 26. avgusta nakon pozitivnog testa na kovid-19 i da je kasnije premešten u vojnu bolnicu u Ravalpindiju, prenosi Rojters.

Kan je bio u središtu globalnog skandala oko širenja nuklearne tehnologije 2004. godine koje je uključivalo prodaju nuklearnih tajni Severnoj Koreji, Iranu i Libiji.

Abdul Kader Kan Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP / Profimedia

Nakon javnog priznanja svoje krivice na nacionalnoj televiziji, Kana je pomilovao tadašnji predsednik Pakistana Pervez Mušaraf, ali je naučnik ipak godinama ostao u kućnom pritvoru u svojoj palati u Islamabadu.

Kan je tokom intervjua i priznanja na nacionalnoj TV rekao da je delovao sam, bez znanja državnih zvaničnika, međutim, kasnije je to porekao rekavši da je bio „žrtvovan“.

„Pomogao nam je da razvijemo nuklearno naoružanje za odbranu naše nacije i zahvalni narod nikada neće zaboraviti njegov doprinos u tom pogledu“, napisao je na svom Tviter nalogu pakistanski predsednik Arif Alvi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar