Kolin Pauel preminuo od koronavirusa

Svet 18. okt. 202114:10 > 14:29
Podeli:
Foto:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kolin Pauel, prvi afroamerički državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, preminuo je danas od posledica koronavirusa.

Pauel je preminuo u 84. godini.

„General Kolin L. Pauel, bivši državni sekretar SAD, preminuo je jutros zbog komplikacija izazvanih koronavirusom“, saopštila je njegova porodica.

„Izgubili smo izvanrednog muža, oca, dedu i sjajnog Amerikanca“, napisali su njegovi najmiliji, ističući da je Pauel bio potpuno vakcinisan protiv koronavirusa.

Kolin Pauel je bio ugledan i upečatljiv „profesionalni vojnik“, koga je karijera vodila od rata u Vijetnamu do prvog afroameričkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Njegova nacionalna popularnost naglo je porasla nakon pobede koalicije predvođene SAD-om tokom Zalivskog rata, a jedno vreme sredinom devedesetih godina prošlog veka smatran je vodećim kandidatom da postane prvi crni predsednik Sjedinjenih Država, što je naposletku uspelo Baraku Obami.

Podrška ratu u Iraku

Na festivalu u Aspenu 2007. godine, Pauel je otkrio da je proveo dva i po sata objašnjavajući tadašnjem predsedniku Bušu „posledice odlaska u arapsku zemlju“. Tokom ove diskusije, on je insistirao da se SAD prvo obrate Ujedinjenim nacijama, istakao je da podržava invaziju u slučaju da diplomatije ne uspe.

„Morao sam da mu kažem – Vi ste predsednik, moraćete da donesete konačan sud, i ako je presuda da ovo ne funkcioniše i mislimo da neće rešiti problem, preduzimamo vojnu akciju i ja Vas podržavam“, rekao je tada Pauel.

BONUS VIDEO Ko je Džozef Bajden

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar