Preminula Marta Vajt, žena borac za slobodu u Baton Ružu

Svet 08. jun. 202122:21
Podeli:
Marta Vajt
Marta Vajt Foto: TANJUG/Carol Anne Blitzer/The Advocate via AP

Marta Vajt, prva Afroamerikanka čije su akcije pomogle da se pokrene bojkot protiv gradskih autobusa u glavnom gradu američke države Lujzijane Baton Ružu 1953. godine, preminula je u 99. godini.

Vajt je umrla u subotu, potvrdili su porodica i prijatelji.

Sa 23 godine Marta Vajt je radila kao kuća pomoćnica u Baton Ružu, a onda je odlučila da preduzme akciju. Nakon dugog pešačenja do posla i nazad dok je tražila mesto u autobusu odlučila je da sedne na jedino koje je bilo slobodno, a namenjeno je belcima.

Kada joj je vozač naredio da ustane, Vajt je odbila, a još jedna Afroamerikanka je sela pored nje iz solidarnosti.

Vozač je zapretio da će pozvati policiju, koja se uskoro pojavila, kao i menadžer autobuske kompanije, ali i aktivista za ljudska prava Ti-DŽej DŽemison.

DŽemison je obavestio vozača o uredbi prema kojoj više nema rasne podele u autobusima u gradu, što je značilo da Vajt nije prekršila nikakva pravila.

Odgovor vozača na uredbu bio je štrajk, pa je ona povučena, ali je to izazvalo bojkot zajednice Afroamerikanaca u Baton Ružu.

Gradonačelnica Baton Ruža Šeron Vestom Brum je juče izdala saopštenje u kojem je odala priznanje Marti Vajt za doprinos ljudskim pravima u gradu.

„Marta Vajt je nesumnjivo oblikovala našu zajednicu u Baton Ružu, ali i zajednice širom zemlje. Slavimo njeno delo danas i svaki dan“, rekla je Brum.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar