Premijer Jermenije poručio: Podneću ostavku u aprilu

Svet 28. mar. 202114:57
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da će podneti ostavku u aprilu kako bi u zemlji mogli da se organizuju izbori.

PROČITAJTE JOŠ:

„U aprilu ću podneti ostavku, ne da bih otišao, već da bi se održali prevremeni parlamentarni izbori. Tokom tog perioda i dalje ću ostati vršilac dužnosti premijera“, rekao je Pašinjan na sastanku sa stanovnicima sela Aragac u okviru svog putovanja u Armavirsku obast Jermenije.

Obraćajući se prisutnima, Pašinjan je rekao: „Ako potvrdite (naša ovlašćenja), nastavićemo da vam služimo bolje nego ranije. Ako ne, predaćemo vlast onome koga odaberete.“

Vanredni parlamentarni izbori u Jermeniji zakazani su za 20. jun.

Da bi raspustio parlament, jermenski premijer mora podneti ostavku. Ako parlament dva puta ne uspe da izabere novog premijera, on će biti raspušten automatski, posle čega će se održati novi parlamentarni izbori. Novog premijera imenuje parlamentarna većina.

Kriza u Jermeniji

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Usledili su i protesti opozicije koja traži Pašinjanovu smenu.

Situaciju je dodatno otežalo neslaganje na relaciji predsednik-premijer u vezi sa smenom i imenovanjem novog načelnika Generalštaba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar