Premijer Jemena: Napadom na aerodrom hteli da unište vladu

Svet 03. jan. 202100:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Premijer Jemena Majin Abdulmalik Saed rekao je danas da je napad na aerodrom u Adenu, za koji je optužio jemenske pobunjenike uz podršku Irana, imao za cilj da "eliminiše" novu vladu nacionalnog jedinstva. "To je veliki teroristički napad koji je trebalo da eliminiše vladu", rekao je premijer. Nova jemenska vlada formirana je u decembru pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije kako bi okončala opasan politički sukob sa južnim separatistima iza kojih stoje Ujedinjeni Arapski Emirati.

„Bila je to poruka protiv mira i stabilnosti u Jemenu“, rekao je Abdulmalik Saed u intervjuu za Asošijeted pres, prvom razgovoru za strane medije nakon što je preživio napad koji je dogodio u sredu u kojem je ubijeno najmanje 25 ljudi, a ranjeno 110.

On je ponovio optužbe svoje vlade da su jemenski pobunjenici Huti odgovorni za raketni napad na aerodrom i napad dronovima na predsedničku palatu, u koju su prebačeni članovi novoformiranog kabineta nakon napada na aerodromu.

Nova jemenska vlada formirana je u decembru pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije kako bi okončala opasan politički sukob sa južnim separatistima iza kojih stoje Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Unutrašnji raskol ugrozio je partnerstvo UAE sa Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta u Jemenu.

Foto: EPA-EFE/Yazan Alfohydi BEST QUALITY AVAILABLE

Said je rekao da su „tehnike“ korišćene u raketnom napadu na aerodrom karakteristična strategija Huta.

Zvaničnici pobunjenika Huta demantovali su da stoje iza napada, ali su pokušali da okrive grupe koalicije koju predvodi Saudijska Arabija. Lideri pobunjenika nisu pružili nikakve dokaze niti odgovorili na zahteve za komentar.

Napad se dogodio nekoliko trenutaka nakon sletanja aviona u kojem su bili Saed i članovi njegovog kabineta. Na snimcima AP sa lica mesta vidi se eksplozija dok članovi vladine delegacije izlaze iz aviona, mnogi ministri potrčali su nazad u avion ili trčali niz stepenice, tražeći sklonište.

Saed je rekao da su tri precizno vođene rakete pogodile objekat, gađajući njegov avion, salu za dolazak i VIP salon aerodroma.

“ Preciznost navođenja je bila odlična“, rekao je.

Premijer je rekao da su jemenski istražitelji prikupili ostatke projektila i da će stručnjaci iz koalicije koju predvode Saudijska Arabija i SAD pomoći u indentifikovanju vrste i porekla projektila.

Foto: EPA-EFE/Yazan Alfohydi BEST QUALITY AVAILABLE

 

Ministri su se vraćali u Aden pošto su prethodne nedelje položili zakletvu u okviru rekonstrukcije vlade posle dogovora sa pobunjenicima na jugu Jemena.

Međunarodno priznata vlada Jemena uglavnom je delovala iz Rijada gde je samoinicijativno otišla zbog građanskog rata.

Nekoliko desetina hiljada ljudi poginulo je od početka građanskog rata u Jemenu 2015. godine, a milioni su raseljeni.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar