Preliminarni rezultati ruskog referenduma: 73 odsto ZA

Svet 01. jul. 202016:27 > 16:33
Podeli:
Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Preliminarni rezultati glasanja na referendumu u Rusiji pokazuju da su birači za izmene ustava koje otvaraju put predsedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje i ostane na vlasti do 2036. godine.

Centralna izborna komisija saopštilo je da je nakon obrade 0,78 odsto protokola za glasanje, poznato da je 73 odsto glasača podržalo amandmane, dok je manje od 26 odsto protiv.

Komisija je takođe saopštila da je izlaznost na biralištima u Moskvi do 14 sati bila na 46 odsto, dok je u Sankt Petersburgu izlaznost 62 odsto.

Pojedini nezavisni posmatrači, novinari, čak i osoblje komisije, prijavili su višestruka kršenja pravila na biračkim mestima. Preliminarni rezultati su u skladu sa očekivanjima i ranijim izlaznim anketama.

Širom Rusije održava se zadnji dan glasanja na referendumu o ustavnim izmenama koje bi mogle dovesti do amandmana koji će omogućiti predsedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti još dva mandata, odnosno do 2036. godine.

Glasanje je otvoreno 25. juna kako bi se usled pandemije smanjila gužva na biralištima.

Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kremlj smatra da su amandmani neophodni za stabilnost i sigurnost zemlje, dok Putinovi kritičari smatraju da izmene predstavljaju potez kojim bi on mogao osigurati da ostane na vlasti još dugo.

Pročitajte još:

“Ne glasamo samo za amandmane”, rekao je Putin dan ranije u televizijskom obraćanju tokom kojeg je pozvao Ruse da glasaju za izmene “Glasamo za zemlju u kojoj želimo živeti…za zemlju…koju želimo preneti našoj deci i unucima.“

Birači imaju opciju da prihvate ili odbace sve amandmane. Vlada se snažno zalaže za odobravanje izmena.

Ruski ustavni referendum: Nezavisni izveštaji o glasanju uz pretnje

Ruski predsednik je početkom godine najavio ustavnu reformu i insistirao na održavanje glasanja u celoj zemlji, iako to nije zakonom obavezno.

Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

On je tada također rekao da da nema potrebe za ‘novim’ ustavom, ali da bi ustav iz 1993. godine trebao biti izmenjen na takav način koji bi parlamentu omogućio pravo da odobri ministre, nominuje premijere i zamenike koje bi predsednik bio obavezan da potvrdi. Takođe je rekao da bi ipak zadržao snažan predsednički sistem u zemlji kao i da bi za izmenu amandmana bilo potrebno održavanje referenduma.

Predlozi izmene ustava uključuju smanjenje ovlašćenja predsednika i pojačavanje vlasti premijera.

Glasanje je prvobitno bilo zakazano za 22. april, ali je pomereno zbog pandemije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar