Predstavnički dom usvojio zakon o pravu na abortus

Svet 25. sep. 202100:46
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Fernando Vergara

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Zakon o zaštiti prava žena na abortus, od sve većih restrikcija u saveznim državama, poput onih u Teksasu, ali on ima male šanse da bude usvojen u Senatu.

Zakon o zaštiti ženskog zdravlja, kako je predlog nazvan, usvojen je sa 218 glasova za i 211 protiv, uglavnom po stranačkoj pripadnosti, a samo jedan demokrata, kongresmen Henri Kueljar iz Teksasa, glasao je protiv predloga, prenosi Glas Amerike.

Zakonom bi se zaštitile klinike i lekari koji vrše abortusa i sprečile mnoge restrikcije koje su republikanci usvojili u državama u kojima imaju većinu, a među kojima su i zahtevi da pre abortusa, žene moraju da odu na ultrazvuk ili obave određene testove.

Ne očekuje se da će zakon proći u Senatu u kome sedi pedeset demokrata i pedeset republikanaca, a demokratama je potrebno najmanje 10 republikanskih glasova kako bi se zakon usvojio.

Zakon je predložen posle uvođenja propisa u državi Teksas kojim se, u suštini, zabranjuje abortus posle šest nedelja trudnoće, pre nego što mnoge žene i shvate da su trudne.

Ukoliko sudovi dozvole da zakon Teksasa ostane na snazi, očekuje se da će druge države sa republikanskom većinom uvesti slične mere.

BONUS VIDEO: Pravo na abortus – Željko Vasić, Mima Fazlagić

Komentari

Vaš komentar