Predsedništvo DPS: Spremni smo na razgovore

Svet 02. sep. 202014:30 > 14:36
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/DPS Crne Gore

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, pre svega sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, saopšteno je nakon sednice Predsedništva.

Poručeno je da nema razgovora sa onima koji su na izborima pomešali veru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

Konstatovano je da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mera Nacionalnog koordinacionog tela, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju.

„Ipak, DPS je pojedinačni pobednik nedeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata“, kaže se u saopštenju.

Ocenjeno je da je rezultat koji je ostvario DPS ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti. Ocenjuje se takođe da je takav rezultat utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije COVID-19 i njenih posledica, nezabeležene propagandne kampanje iz susedstva protiv DPS-a i njenih lidera.

„I otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve što je nezabeleženo u izbornim procesima u modernoj Evropi. Ni to nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju Predsedništva.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

DPS se zahvalio svima koji su doprineli demokratičnosti izbornog procesa, posebno Članovima i simpatizerima, svim crnogorskim patriotama koji su dali glas partiji, svesni da je to glas za odbranu Crne Gore, njene suverenosti, evroatlantskog puta i multinacionalnoig sklada.

Za te vrednosti DPS je, kako se navodi, založio sav svoj politički i moralni kredibilitet u prethodnim decenijama, kada je predvodio istorijski proces obnove nezavisnosti, za šta će nastaviti beskompromisnu borbu.

„DPS ostaje nepokolebljivo na frontu odbrane nacionalnih interesa, i sve će učiniti na njegovom širenju, što će doprinositi očuvanju osnovnih društvenih vrednosti, izgradnji građanske države vladavine prava, jačanju multietničkog sklada i ubrzanju njenog evropskog puta“, kaže se u saopštenju.

Na sednici je konstatovano da izborni rezultat nije pokolebao DPS u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva.

„Posebno sada kad ti ciljevi, koji su ujedno i najviši nacionalni interes Crne Gore, mogu biti dovedeni u pitanje“.

Foto: Printscreen/YouTube/DPS Crne Gore

Navodi se da je proces konstituisanja nove parlamentarne i izvršne vlasti započeo izbornim danom.

„Nastaviće se razgovorima partija i koalicija koji treba da rezultiraju dogovorom onih čiji su programski ciljevi najsličniji, kako bi obezbedili parlamentarnu većinu za formiranje Vlade. Tako je svuda u demokratskom svetu, tako je uvek bilo, i biće i sada u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je DPS spreman za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima.

Kako se navodi, to će pre svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, „jer verujemo da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao“.

„Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj meri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrednost antifašizma i naš međunacionalni suživot“, kaže se u saopštenju.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

DPS je poručio da nema o čemu da razgovara sa onima koji su na izborima pomešali veru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

Pročitajte još:

„Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore“, poručili su iz DPS-a.

Konstatovano je da odluku o budućim političkim aranžmanima treba samostalno da donese svaka partija, sa jasnom svešću o istorijskoj odgovornosti.

Kako se navodi, od međunarodne zajednice očekuje se da ostane dosledna, kao što je osam meseci ćutala na besprizorno mešanje druge države u izbore u Crnoj Gori i na nezabeležen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima.

„Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog veka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu“, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će sednica Glavnog odbora biti održana u petak.

 

Komentari

Vaš komentar